• pääsivu
  • sisällys
  • Vesa Kulmala on ollut Yliopistonlehtorien liiton puheenjohtaja vuoden 1991 alusta lähtien. Hän on Turun yliopiston teoreettisen fysiikan lehtori.

    Vesa Kulmala jatkaa Yliopistonlehtorien liiton johdossa

    Yliopistonlehtorien liitto valitsi 17.11 Tuusulassa pitämässään liittokokouksessa yksimielisesti Turun yliopiston teoreettisen fysiikan lehtorin Vesa Kulmalan uudelleen liiton puheenjohtajaksi seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi. Hän on ollut liiton puheenjohtajana vuodesta 1991. Acatiimin kysymyksiin puheenjohtaja Kulmala vastasi seuraavasti:

    Millaisena näet yliopistosektorin edunvalvonnan suurimman haasteen lähitulevaisuudessa?

    Näen voimakkaan globaalin kilpailun työpaikoista ja toisaalta osaavasta työvoimasta. Työ teetetään siellä, missä se tulee kokonaisuutta ajatellen edullisimmaksi. Jotta meillä olisi jatkossakin erityisosaamista edellyttävää tuotantoa, meillä tulee olla erityisosaamista myöskin yliopistokoulutuksessa. Paras tapa turvata tämä on kohottaa yliopistonopettajien palkkatasoa tuntuvasti.

    Miten edunvalvonta on muuttunut viime vuosina?

    Joka vuosi näyttää olevan yhä vaikeampaa saada sovituksi edes yhtä suuria korotuksia kuin edellisellä kierroksella. Osin tämä liittyy inflaation pitkään laskusuhdanteeseen, mikä sinällään on toki hyvä asia, mutta osin syynä lienee se, että sopimustoiminta on siirtynyt yhä useammin täysammattilaisten käsiin ja silloin suuret irtiotot ovat harvoin enää mahdollisia.

    Oletko tyytyväinen yliopistonopettajien palkkakehitykseen?

    En vastailisi tässä, jos olisin siihen tyytyväinen. Suomalaisten yliopistojen ei tule päästää opettajiensa parhaimmistoa, ei nykyistä eikä varsinkaan tulevaa, valumaan paremman palkkauksenkaan perässä ulkomaisiin yliopistoihin; ei myöskään kotimaan oppilaitoksiin.

    Mitä ajattelet koululaitoksen palkoista?

    Meillä on kohta käsillä vakava opettajapula, jonka yksi syy on varmaankin oppilaitosten äärimmilleen kiristetty talous, mikä suoraan ilmenee opettajien heikossa palkkauksessa. Sekään ei ole enää markkinoilla kilpailukykyinen. Yliopistojen kannalta tästä aiheutuu haittaa, kun kouluista tuleva aines joudutaan yhä useammin peruskouluttamaan. Suunnitellussa ajassa ja siihen varatuilla resursseilla ei sitten enää ylletä suunniteltuun suoritustasoon, eikä koululaitokseen lähtevien opettajien taso tästä ainakaan nouse. Uhkana on jopa paheneva kierre.

    Yliopistojärjestöjen yhteistyön muodot?

    Acatiimi on epäilemättä lisännyt keskinäistä ymmärrystä ja yhteistyötä, samoin puheenjohtajatason tapaamiset. Liittojen tasolla voitaisiin oikeastaan vielä ottaa mukaan liittohallitusten tai niiden työvaliokuntien palaverit, joskin liittojen yhteistoiminnassa lienee nykyisellään vain vähän moitittavaa. Liittojen jäsenyhdistysten tai osastojen toiminnassa yliopistoissa hajonta yksituumaisuudessa saattaa sen sijaan olla näkyvämpääkin.

    Tuntumasi siihen, millaisena YLL:n jäsenet näkevät liittonsa.

    Pohjoismaissa on tapana kuulua ammattijärjestöön. Se luo turvaa, palveluja, identiteetin ja jos joskus on sadateltava kurjaa palkkausta tai muita työsuhteen ehtoja, se antaa sinulle kohtalotoverin. Se tarjoaa myös kanavan hoitaa epäkohtia pois päiväjärjestyksestä, yh
    dessä vertaisten kanssa.

    Liittosi tärkeimmät tulevaisuuden tavoitteet?

    Yliopistojen perusrahoituksen ongelmat tulisi ratkaista tuntuvalla lisärahoituksella, samoin opettajakunnan palkkaus. Yliopistojen virkarakennetta tulisi kehittää Helsingin yliopiston viitoittamaan suuntaan, jossa keskiryhmän nimikkeeksi otetaan yliopistonlehtori. Opettajien yliopistopedagogisiin taitoihin tulee saada parannus yhtäältä tarjoamalla heille koulutusta ja toisaalta vaatimalla siitä näyttöä virantäytössä. On kuvaavaa, että vielä vuonna 2000 joudun tarkentamaan edellä olevan tarkoittavan meritoivaa näyttöä!

    Haastattelu: Maj-Len Rönkä

     

     

    Yliopistonlehtorien liiton hallitus 2001

       
    PUHEENJOHTAJA VV. 2001-2002 VARAPUHEENJOHTAJA VV. 2001-2002
    Vesa Kulmala Juhani Henttula
    HALLITUKSEN JÄSENET
    V. 2001
    HENKILÖKOHTAISET VARAJÄSENET
    V. 2001

    Pia Mänttäri
    Eeva Sarmanto-Neuvonen
    Matti Grönroos
    Tuula Hirvonen
    Päivi Linnansaari
    Jyrki Jyrkiäinen
    Hannu Remes
    Maj-Len Rönkä
    Paula Huhtala
    Tuure Westinen
    Jan-Håkan Öberg

    Riitta Seppälä
    Helena Lupari
    Tuula Laes
    Reijo Suontamo
    Sanna Lähde
    Ben Mathias
    Tiina Saali
    Sylvi Soramäki-Karlsson
    Hannu Niemi
    Aira Thölix
    Inkeri Ruokonen