• pääsivu
  • sisällys
  •  

    Tieteentekijöiden liiton puheenjohtajistoehdokkaiden esittely

    Tieteentekijöiden liiton syysliittokokous 9. joulukuuta valitsee liitolle puheenjohtajan ja kaksi varapuheenjohtajaa vuodeksi 2001. Liiton vaalivaliokunnan asettamille ehdokkaille lähetettiin neljä kysymystä:

    1) Esittele itsesi lehden lukijoille. Kuka olet ja mitä teet?

    2) Mainitse kaksi keskeistä asiaa, joita haluat ajaa liittosi johdossa?

    3) Miksi haluat vaikuttaa liittosi puheenjohtajistossa?

    4) Kuinka paljon aikaa sinulla on käyttää liittosi keskeiseen luottamustehtävään?

     

    Björn Fant
    (puheenjohtajaehdokas)

    1) Olen yliassistentti ja fysiikan dosentti. Toimipaikkani on Helsingin yliopisto. Luennoin sekä peruskursseja että erikoiskursseja. Teen tutkimustyötä kun ehdin.

    2) Lyhyiden palvelussuhteiden käyttö yliopistoissa on yleisempää kuin missään muissa valtion virastoissa. Tähän on saatava muutos, sillä pätkätyöt aiheuttavat epävarmuutta ja tyytymättömyyttä. Edelleen pitää tehdä työtä yliopistojen virkarakenteen kanssa. Virkarakenteen tulee olla selkeä ja pätevöitymistä kannustava. Vaikuttaminen yliopistojen perusrahoituksen korjaamiseen liittyy myös keskeisesti näihin kysymyksiin.

    3) Olen kiinnostunut järjestötyöstä ja melko pitkä kokemus kannustaa jatkamaan edelleen. On myös erittäin mielenkiintoista ja kannustavaa tehdä yhteistyötä eri ihmisten kanssa.

    4) Olen valmis uhraamaan paljon aikaa. Aika löytyy kun tekee pitkiä työpäiviä. Kahdeksan tunnin työpäivä ei riitä. Lähinnä tutkimustyö kärsii luottamustehtävien hoitamisesta.

     

    Stina Immonen
    (varapuh.joht.ehdokas)

    1) Olen tekniikan tohtori, 42 v. Työskentelen tutkijana Teknillisen korkeakoulun tuotantotalouden osastolla. Viimeiset viisi vuotta olen ollut niin projektien vetäjänä kuin projektitutkijana TKK:n ulkopuolisella rahoituksella. Tutkimus- ja kehittämisprojektien ohella osallistun opetukseen ja opiskelijoiden ohjaukseen.

    2) Itseäni lähellä ovat yliopistojen ulkopuolisella rahoituksella työskentelevien tutkijoiden asemaan liittyvät kysymykset. Liiton toiminnan kannalta keskeisinä asioina pidän liiton tunnettuuden lisäämistä sekä jäsenistön aktivointia. Haluan, että jäsenistö voi tuntea kuuluvansa suomalaisen yliopistolaitoksen tulevaisuuteen merkittävällä tavalla vaikuttavaan yhteisöön.

    3) Liiton puheenjohtajistossa mukana oleminen antaa minulle mahdollisuuden olla mukana kehittämässä jäsenistömme työskentelyolosuhteita sekä olla vaikuttamassa yliopistojen toimintakulttuuriin. Puheenjohtajistoon kuuluminen on myös luonnollisesti opettavaa ja palkitsevaakin, luottamustehtävä nimittäin tarjoaa hyvän näköalapaikan suomalaisen tutkimus- ja tiedepolitiikan käytännön toteutumiseen.

    4) Varapuheenjohtajana on varauduttava siihen, että aikaa luottamustehtävän hoitamiseen on löydyttävä silloin kuin sitä liitossa tarvitaan. Kokonaisajankäyttöön vaikuttaa luonnollisesti myös oma aktiivisuus osallistua eri toimintamuotoihin. Kulunut vuosi on osoittanut, että työtilanteesta riippuen olen pystynyt käyttämään aikaa liiton tehtäviin 3-5 työpäivän verran kuukautta kohden. Suureksi osaksi tämä on pois omasta vapaa-ajasta.

     

    Hannu Jalkanen
    (varapuh.joht.ehdokas)

    1) Olen aikuistuneiden pojan ja tyttären isä, elän kahdestaan vaimoni kanssa ja yritän huolehtia palvelutalossa olevasta äidistäni. Ikää on karttunut jo yli 50 vuotta. Työskentelen Jyväskylän yliopistoon kuuluvan Koulutuksen tutkimuslaitoksen tutkijana, koulutusalani on psykologia ja tutkimusalani korkeakoulututkimus.

    Olen osallistunut lähes koko ajan ammattiyhdistystoimintaan, mikä on johtanut edelleen Akava-JS:n pääluot

    tamusmieheksi, yliopiston hallitukseen ja monenlaisiin muihin luottamustehtäviin myös Tieteentekijöiden liitossa. Arvelen, että seuraavankin mutkan takaa löytyy samankaltaisia tehtäviä, koska pidän työstäni ja uskon ihmisten väliseen tasa-arvoon.

    2) Tutkimus, opetus ja tietohuolto tarvitsevat pysyvät resurssit ja sellaisen toimintakulttuurin, jossa akateeminen ja yleinen julkinen hallinto ovat tasapainossa. Työt sujuvat, jos lisäksi huolehditaan työntekijöistä, työyhteisöstä, johtamisesta ja työturvallisuudesta.

    Yliopiston henkilöstöryhmät kiilautuvat helposti toisiaan vastaan varsinkin resurssien jaossa, vaikka kaikkia tulisi kohdella oikeudenmukaisesti ja arvostavasti. Kohentamalla erityisesti akavalaisten ammattiryhmien välistä yhteistoimintaa voidaan kuitenkin päästä kohtuullisiin ratkaisuihin esimerkiksi palkkarakenteen ja muissa keskeisissä uudistuksissa.

    3) Tieteentekijöiden liiton avoin ja erilaisia näkemyksiä jäsentävä toimintatapa on jo vetänyt minut mukaansa. Puheenjohtajistossa toimiessa voisin kuitenkin osallistua nykyistä paremmin korkeakoululaitoksen toiminnan kehittämiseen. Samalla saisin työskennellä innostavien ja osaavien henkilöiden kanssa ja saada siitä myös palautetta suoraan liiton jäseniltä. Juuri puheenjohtajisto on sellainen toimintaympäristö, joka avaa uusia näkökulmia ja parantaa strategisen toiminnan mahdollisuuksia.

    4) Liiton varapuheenjohtajana toimiminen lisäisi ilman
    muuta luottamustehtäviäni. Uskon nettolisäyksen olevan noin päivä viikossa.

     

    Antero Puhakka
    (varapuh.joht.ehdokas)

    1) Tällä hetkellä toimin assistenttina Joensuun yliopiston yhteiskuntapolitiikan laitoksella. Tutkimuksissani olen erikoistunut alkoholipolitiikkaan.

    2) Yliopistojen perusrahoitusta tulisi tietenkin saada lisättyä. Toinen asia, joka odottaa edelleen ratkaisuaan on apurahatutkijoiden asema.

    3) Yhteiskuntapoliitikkona yhteisten asioiden ajaminen ikään kuin kuuluu toimenkuvaan. Uskon myös pystyväni ajamaan edellä mainittuja tavoitteita paremmin puheenjohtajistossa kuin hallituksen rivijäsenenä tai paikallisyhdistyksen puheenjohtajana.

    4) Riittävästi.