• pääsivu
  • sisällys
  • Vesa Kulmala
    ordförande
    Universitetslektorernas
    förbund

    God början för utvecklingen av tjänstestrukturen


    Det aktuella läget i den inkomstpolitiska processen är minst sagt märkligt: AKAVA ställde sig utanför inpoavtalet, men trots det har 85 % av de AKAVA-anslutna fått ett avtal som exakt följer inpo. Detta gäller också avtalet för den statliga sektorn.

    Universitetslärarna får nu löneförhöjningar på löpande band. Beslutet om VALPAS-pengarna medförde från och med början av januari förbättringar vad gäller utbetalningen av tillägg för tjänsteår, justeringar av lönetabellerna samt gropjusteringar. Från och med början av februari utbetalas ett avtalsbundet allmänt lönelyft på 2,1 %. I samband med utbetalningen av lönerna för mars och april tillkommer (retroaktivt från början av februari) en justeringsmån och en jämställdhetspott.

    Detta medför denna gång gropjusteringstilllägg för exceptionellt många eftersom den summa som kommer att utbetalas är nästan tredubbel jämfört med motsvarande belopp under de senaste åren.

    Enligt det signerade protokollet för det statliga avtalet bör statens förmåga att konkurrera med löner fortlöpande följas och tryggas i god VALPAS-anda. Statens arbetsmarknadsverk bör se till att korrigerande åtgärder vidtas från arbetsgivarsida om detta visar sig vara nödvändigt.

    Inom universitetsväsendet betyder detta framför allt utvecklande av tjänstestrukturen.

    Det räcker inte med att bara sysslolös invänta eventuella åtgärder utan arbetstagarorganisationerna och deras medlemmar bör aktivt peka på de värsta missförhållandena och kräva att de skall rättas till genom justeringar av tjänstebeteckningar. Om dessa har stiftats i statens tjänstemannalag (750/94, §§4-5) och tjänstemannaförordning (971/94, §§1-6) samt föreskrivits i ett brev utfärdat av finansministeriet (35/95). Dylika tjänstejusteringar är indragning och inrättande av en tjänst samt ändring av dess beteckning, arbetstid, undervisningsskyldighet eller annan till den knuten arbetsmängd och ytterligare överföring av tjänsten och dess omvandling till tjänst på deltid.

    Målsättningen för justeringarna av tjänstebeteckningar kan vara densamma som den utveckling som utstakats av Helsingfors universitets konsistorium i det sk. Helsingfors-avtalet (Preciserande tjänstekollektivavtal för Universitets- och vetenskapsförvaltningen, 28.2.2000, AI1.). Enligt det borde tjänstebeteckningarna lektor, överassistent och timlärare i huvudsyssla slås samman under beteckningen universitetslektor. Det skulle inte bli fråga om någon ändring av arbetstid i detta fall eftersom totalarbetstiden för samtliga beteckningar före och efter omvandlingen skulle vara exakt 1600 timmar.

    Tjänsteförhållandet som timlärare i huvudsyssla borde omvandlas till lektorat genom ett dylikt tjänstejusteringsförfarande. Initiativet borde i detta fall rimligen komma från institutionen. Det finns också gott om fall där tjänsteinnehavarens kompetens och förmåga gett mera krävande arbetsuppgifter utan att tjänstebeteckningen justerats i motsvarande grad. Sådana missförhållanden borde vara lätta att rätta till genom arbetsgivarinitiativ. A24-tjänstetypen som står inskriven i tjänstekollektivavtalet borde utnyttjas mycket mera än vad hittills varit fallet.

    När de allra mest lågavlönade medlemmarna i samband med gropjusteringsrundorna får lönetillägg leder detta ibland till orättvisor som beror på att statens lönesystem har så få graderingar. Dessa orättvisor kunde lätt rättas till genom tjänstejusteringar utan att lönekostnaderna skulle öka. Ett personalpolitiskt gott exempel på detta skulle vara att omvandla lektorat i lägre löneklass som innehas av en licentiat till lektorat i högre löneklass.

    Året 2001 kan vid universiteten inledas i en stämning av positiv förväntan. Det bästa sättet att också nå positiva resultat är att medverka till utvecklingen genom en personlig insats, ett empiriskt känt faktum från forskningsverksamheten. I detta fall betyder det att det är önskvärt att våra medlemsföreningar tar initiativ till och förbereder förverkligandet av tjänstejusteringar.

    De universitetsanställda tillönskas ett gott nytt år 2001!

    Vesa Kulmala
    ordförande
    Universitetslektorernas förbund