• pääsivu
  • sisällys
  • Professoriliiton hallituksen jäsen (2000) Tapani Pakkanen käytti järjestöiltä pyydetyn puheenvuoron opetusministeriön järjestämässä kuulemistilaisuudessa Tieteiden talolla 27.11.2000. Pakkanen on professori Joensuun yliopiston kemian laitoksella.

    Yliopistotutkijoiden keksintöoikeudet jälleen arvioitavana


    Opetusministeriö järjesti 27.11.2000 yliopistojen tutkimustulosten hyödyntämistä käsittelevän kuulemistilaisuuden, jossa käsiteltiin erityisesti työsuhdekeksintölakia yliopistotutkijoiden osalta. Nykyisen lainsäädännön mukaan yliopistoissa työskentelevät tutkijat omaavat oikeudet keksintöihinsä. Viime aikoina on myös noussut keskustelun aiheeksi yliopistotutkimuksen entistä parempi taloudellinen hyödyntäminen.

    Opetusministeriön asettama tutkijoiden immateriaalioikeuksia käsitellyt työryhmä esitti kesällä 1998 työsuhdekeksintölaista poistettavaksi yliopistojen tutkijoita ja opettajia koskeva poikkeussääntö. Osa yliopistoista, työnantajat ja yliopistojen tutkijoita ja opettajia edustavat järjestöt vastustivat työryhmän ehdotusta, joten opetusministeriö ei ryhtynyt toimenpiteisiin lain muuttamiseksi.

    Viime marraskuussa järjestetyssä kuulemistilaisuudessa eri tahot esittelivät näkemyksiään. Suuria muutoksia ei tullut esille. Yliopistojen valmiudessa keksintöasioiden hoitamisessa on tapahtunut myönteistä kehitystä. Helsingin yliopiston kanta lainmuutokseen on muuttunut myönteisempään suuntaan. Toisaalta esitettiin myös epäilyjä yliopistojen mahdollisuuksista hoitaa hankalia oikeusprosesseja, joihin keksintöasioissa voidaan joutua. Professoriliitto, Tieteentekijöiden liitto sekä Tekniikan akateemiset ry esittivät voimakkasti kantansa lain muutosta vastaan. Yleistä kannatusta saivat keksintöjen hallintaan liittyvän yleisen osaamisen lisääminen, yliopistojen innovaatiopalvelujen lisääminen ja eettisten kysymysten tarkastelu sekä sopimuskäytäntöjen kehittäminen. Opetusministeriö tulee neuvottelemaan kauppa- ja teollisuusministeriön kanssa työryhmän asettamisesta selvittämään työsuhdekeksintölain muutostarpeista yliopistojen tutkijoiden osalta viime vuosina tapahtuneen kehityksen pohjalta.

    Tanskassa on säädetty laki jolla tutkijoiden keksintöoikeudet siirretään yliopistoille. Laki velvoittaa tutkijaa ilmoittamaan keksinnöllisestä tutkimustuloksesta yliopistolle ja antaa yliopistoille mahdollisuuden keksinnöllisen tutkimustuloksen julkaisemisen viivyttämiseen. Lain vaikutukset keksintöjen hyödyntämiseen ja tutkimuksen julkaisemisvapauteen eivät ole vielä selvillä.

    Keksiminen ei kuulu yliopistotutkijan työvelvollisuuteen

    Yliopistotutkijan asema keksintöoikeuksien hallinnassa poikkeaa merkittävästi teollisuuden ja valtion tutkimuslaitosten tutkijoiden asemasta. Teollisuudessa tutkijoilla on yleensä rajattu tutkimusaihe. Hyväksytyistä keksinnöistä tutkija saa korvauksen. Valtion tutkimuslaitoksissa tilanne on vastaava, mutta korvaukset ovat usein nimellisiä. Yliopistotutkija sen sijaan valitsee pääsääntöisesti itse tutkimusaiheensa ja toimii usein hyvin laajalla sektorilla. Tutkimuksen ohella yliopiston opettajalla ja tutkijalla on opetus- ja hallintotehtäviä.

    Keksiminen ei kuulu työvelvollisuuteen. On vaikeaa selvittää, onko yliopistotutkijan keksintö syntynyt työssä vai vapaa-ajalla tai esimerkiksi virkavapauden aikana.

    Yliopistollisessa tutkimustyössä erityisesti tieteellinen julkaiseminen on tutkimustulosten tärkein tiedotuskanava. Tulosten julkistaminen on kuitenkin patentoinnin este. Jos keksinnön suojaamiseen ei ole riittävää henkilökohtaista kannustusta, tulee se akateemisen tutkimustyön periaatteiden mukaisesti helposti julkistetuksi, jolloin patentointi estyy. Esitetty järjestely, jossa yliopistotutkijan keksintöoikeus olisi kyseisessä laissa suoraan siirretty yliopistolle, ei ole omiaan kannustamaan keksintöjen suojausta. Asiassa ei ole otettu selvää kantaa siihen, minkälaista korvausjärjestelmää lainmuutos edellyttäisi yliopistojen ja niiden tutkijoiden välillä.

    Professoriliiton näkemyksen mukaan tutkimustulosten hyödyntämista voidaan kehittää nykylainsäädännön puitteissa. Yliopistojen innovaatiopalveluiden kehittämistä tutkimustulosten hyödyntämisen keskeisenä työvälineenä tulee tukea. Tutkijoille tarjotun keksintöneuvonnan ja patentointipalvelujen kautta sekä vapaaehtoisen keksintöoikeuksien jaon kautta yliopistot pääsevät parhaimpaan tulokseen keksintöjen taloudellisen hyödyntämisen kehittämisessä.

    Tapani Pakkanen
    professori
    Joensuun yliopisto

    Professoriliiton lausunto löytyy kokonaisuudessaan liiton kotisivuilta: www.professoriliitto.fi, kohdasta ajankohtaista, liiton lausunnot ja esitykset.