• pääsivu
  • sisällys

  • - Uutta ajattelua tuloratkaisussa edustavat palkkaratkaisun muoto ja työelämän kehittämispaketti, totesi puheenjohtaja Risto Piekka AKAVAn liittokokouksessa. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Professoriliiton puheenjohtaja Juhani Keinonen ja sihteereinä toimivat AKAVAn elinkeinopoliittinen sihteeri Outi Ervasti ja lakimies Jaana Meklin.

     

     

     
    Puheenjohtaja Risto Piekka AKAVAn liittokokouksessa:

    Tupo edistää työllisyyttä ja kouluttautumista


    AKAVAn puheenjohtaja Risto Piekka selvitti tulopoliittisen ratkaisun vaikutuksia AKAVAn liittokokouksessa 28. marraskuuta.

    -Tulopoliittisessa neuvottelutuloksessa saavutettiin työllisyyden parantamisen ja Suomen kilpailukyvyn kannalta merkittävä tulos. Siitä todistuksena on uudenlainen sopimusrakenne. Työllisyyden parantamista tuetaan sekä palkkaratkaisun muodolla että hallituksen työllisyys- ja veropaketilla.

    -Neuvottelutuloksessa uutta ajattelua edustaa palkkaratkaisun muodon lisäksi työelämän kehittämispaketti. Palkankorotusten liittoerä on myös suhteessa suurempi kuin aikaisemmissa tupoissa. Sillä on haluttu antaa liitoille mahdollisuus hoitaa alakohtaisia ongelmia.

    -Neuvottelutuloksessa on haluttu katsoa myös kauemmaksi kuin vain seuraavan kahden vuoden päähän. Vaikka tällä hetkellä Suomen työttömyysprosentti on 8,5, lähivuosina on odotettavissa työvoimapulaa. Syynä on väestön ikääntyminen ja suurten ikäkuokkien eläköityminen. Työvoimasta siirtyy eläkkeelle noin miljoonaa palkansaajaa vuoteen 2015 mennessä.

    -Tulevaa työvoimapulaa helpottaisi se, että opiskeluajat saataisiin lyhyemmiksi. Tulopoliittisessa neuvottelutuloksessa on sovittu siitä, että nuoria kannustetaan saattamaan opintonsa loppuun. Opintojen viivästymiseen ja keskeyttämiseen liittyviä tekijöitä ryhdytään selvittämään. Valmistumisen jälkeinen työttömyys halutaan myös nujertaa.

    -Kouluttautuminen koskee myös työssä olevia. Tuponeuvotteluissa päätettiin edistää henkilöstökoulutusta suosituksin ja toimenpideohjelmin. Tavoitteena on, että työnantajat ja työntekijät sopivat yhdessä kullekin työntekijälle yksilölliset koulutussuunnitelmat.

    -On huomattava, että Suomen talouskasvu perustuu nimenomaan osaamiseen, tuottavuuden kasvuun ja alhaiseen työttömyyteen. Kun eläkeläisten määrä kasvaa, huoltosuhde muuttuu yhä epäedullisemmaksi, jos samalla työllisyyttä ei saada kohenemaan. Työllistävä tulopoliittinen ratkaisu onkin sekä työssä olevien, että työelämän ulkopuolelle joutuneiden yhteinen etu.

    (painetun lehden s. 32)