• pääsivu
  • sisällys
  •  

     

     

    Alkuvuoden työmarkkinanäkymiä


    Alkuvuonna 2002 ei ole odotettavissa yllätyksiä työmarkkinoilla. Voimassaolevan työmarkkinaratkaisun mukaan 1.3.2002 tulee yleiskorotus sekä järjestelyvara, myöhemmin keväällä tehdään ansiotarkasteluja. Alkuvuonna esillä on myös muita tuttuja asioita: eläkeuudistus, palkkauudistus ja Valppaan jatkaminen. Kesää kohti mentäessä voimistuu keskustelu seuraavasta työmarkkinaratkaisusta.

    Keskusjärjestö AKAVA jäi runsas vuosi sitten pois tammikuun 2003 lopussa päättyvästä Tupo -ratkaisusta. Tästä huolimatta AKAVA-JS on mukana Tupon mukaisessa työmarkkinaratkaisussa mm. valtionsektorilla. Kaksivuotisen työmarkkinaratkaisun perusteella 1.3.2002 lukien tulee palkkataulukkoihin yleiskorotus, joka on 30 euroa (179 mk) kuukaudessa, kuitenkin vähintään 1,9 %. Prosentuaalinen yleiskorotus vaikuttaa vanhassa rahassa ilmaistuna jo alle 10.000 markan kuukausipalkoissa.

    Samasta ajankohdasta 1.3.2002 lukien tulee 0,3 %:n järjestelyvara, jonka suuntaamisesta sovitaan virasto- tai hallinnonalakohtaisesti. Yliopistojen opetushenkilökunnan järjestelyvaraneuvottelut käydään opetusministeriön tasolla. Yliopiston muun kuin opetushenkilökunnan osalta neuvottelut käydään yliopistotasolla.

    Opetushenkilökunnan järjestelyvaraneuvottelut yliopisto-opettajaliittojen ja ministeriön välillä ovat käynnistymässä. Liitot ovat asettaneet tavoitteitaan. Vaikka käytettävissä oleva 0,3 %:n järjestelyvara ei ole suuren suuri, sen suuntaamisessa riittää neuvoteltavaa. Järjestelyvaraneuvottelujen yhteydessä tulee esiin myös muita virkaehtosopimuksen muuttamista tarkoittavia pyrkimyksiä.

    Voimassaolevaan valtion työmarkkinaratkaisuun sisältyy myös tarkastelulauseke, jonka mukaan 2002 kevään lopulla kokoonnutaan vertailumielessä tarkastelemaan eri sektorien ansioiden kehitystä. Työmarkkinaratkaisuun sisältyy myös muita selvittelytehtäviä.

    Sivutehtävien palkkiot

    Opetusministeriö vahvisti aikoinaan sivutehtävien palkkioperusteet. Tällaisia palkkioita olivat mm. tuntiopetuspalkkiot, opinnäytteiden tarkastamispalkkiot, palkkiot virantäytön (mm. professorin virkojen) asiantuntijalausunnoista ja pääsykokeiden valvonnasta. Opetusministeriö kumosi palkkiopäätöksensä 1990 -luvun alkupuolella. Palkkioista päättäminen siirtyi yliopistokohtaisiksi.

    Nykyiseen virkaehtosopimukseen sisältyy tosin määräys sivutehtävien palkkioperusteista, joka tarkoittaa lähinnä sivutoimista tuntiopetusta. On osoittautunut, että yliopistojen on ollut erittäin vaikea noudattaa sitä. Sivutehtävien palkkioissa esiintyy yliopistoissa suurta kirjavuutta.

    AKAVA-JS:n järjestöt ovat nostamassa sivutehtävien palkkioperusteet uuteen tarkasteluun pyrkimyksenä yhdenmukaisen käytännön aikaansaaminen eri yliopistoissa ja palkkioiden tason saaminen vastaamaan paremmin sivutehtävien vaativuutta ja niihin suunnattua työpanosta. Asia tulee esille järjestelyvaraneuvotteluihin liittyen, mutta erityisesti muissa yhteyksissä.

    Valpas -hankeen jatko

    Valpas -hanketta on nyt toteutettu kahdessa erässä, viime vuoden ja kuluvan vuoden alusta lukien. Yleiseen työmarkkinaratkaisuun perustuvien korotusten lisäksi tulleet Valpas -korotukset ovat olleet valtiolla keskimääräisesti yhteensä 2 %. Valpas -korotusten suuntautumisessa on esiintynyt hajontaa eri henkilöstöryhmien osalta, kuten on ollut tarkoituskin.

    Valtion voimassa olevaan työmarkkinaratkaisuun liittyy viittauksia Valppaan jatkosta. Eduskunnan hallintovaliokunta on myös ehdottanut Valpas -hankkeen jatkotoimenpiteitä. Valpas -hankkeen jatkaminen ja jatkamisen muodot ovat epäselvät. Valppaan "hengissä" pitäminen järkevällä tavalla tulee olemaan keskeinen tavoite myös kevätkaudella 2002.

    Palkka-, virkarakenne- ja eläkeuudistus

    Palkkauudistusta on käsitelty usein Acatiimin palstoilla. Asia on edelleen vireillä. Opetusministeriön asettama työnantajatyöryhmä saanee raporttinsa valmiiksi huhtikuun lopulla. Tällöin katsottaneen, miten palkkausjärjestelmissä uudistuksissa voidaan edetä yliopistoissa.

    Turun yliopisto ja Teknillinen korkeakoulu ovat tehneet omalta osaltaan opetushenkilökuntiensa virkarakenneuudistuspäätöksen. Myös näiden käsittely tullee esille eräiltä osin työmarkkinakysymyksinä ja palkkausjärjestelmän uudistukseen liittyvinä asioina. Helsingin yliopiston käynnissä olevaan virkarakenneuudistukseen liittyen tulee esille opetushenkilökunnan sijoitteleminen eri palkkaluokkiin. Professorien osalta virkaehtosopimukseen perustuen eri palkkaluokkiin sijoittelua tapahtuu kaikissa yliopistoissa. Opetushenkilökunnan palkkaluokkasijoittelu on myös työmarkkinakysymys.

    Viime Acatiimi-lehdessä käsiteltiin eläkeuudistusta. Kevätkaudella 2002 eläkeuudistus tulee esille. Ratkaisua ei kuitenkaan saavuteta ainakaan kaikilta osin.

    Kohti uutta työmarkkinaratkaisua

    Nykyinen työmarkkinaratkaisu merkitsee työrauhaa kevätkaudelle ja vielä syyskaudellekin 2002. Kevätkaudella ei ole kyse mistään kovin suuresta dramatiikasta työmarkkinoilla.

    Kesää kohti mentäessä keskustelu uuden työmarkkinaratkaisun sisällöstä, muodosta, laajuudesta ja kestosta tulee voimistumaan

    Jorma Virkkala
    4.1.2002

    (painetun lehden s. 18-19)