• pääsivu
  • sisällys
  •  

     

     

    Tieteentekijöiden syysliittokokous

    Björn Fant jatkaa puheenjohtajana


    Liittokokous valitsi liitolle hallituksen vuodelle 2002. Hallituksen jäsenistä ja varajäsenistä olivat paikalla, vasemmalta lukien Veli-Pekka Pelkonen (vars. jäsen, Oulun yliopiston assistenttiyhdistys), Ulla Ikäheimo (varajäsen INA), Eero Kuparinen (varajäsen, Turun yliopiston tieteentekijät), Arja Juntunen (vars. jäsen, INA), Hannu Ahlstedt (vars. jäsen, Tampereen tekniikan tieteentekijät), Minna Jokela (vars. jäsen, Turun yliopiston tieteentekijät), Matti Kotiranta (vars. jäsen, Helsingin yliopiston tieteentekijät, HYT), Ana Vaananen (varajäsen, Taideyliopistojen tieteentekijät), Patrizia Hongisto (varajäsen, Forskarföreningen vid Åbo Akademi), Susan Eriksson (varajäsen, Tampereen yliopiston tieteentekijät), Björn Fant (puheenjohtaja, HYT), Antero Puhakka (vars. jäsen, Joensuun yliopiston tieteentekijät), Stina Immonen (varapuheenjohtaja, Suomen akateemisten tutkijoiden yhdistys) ja Hannu Jalkanen (Jyväskylän yliopiston tieteentekijät).


    Tieteentekijöiden liiton syysliittokokous pidettiin 15. joulukuuta Vantaan Tikkurilassa. Liittokokous valitsi yksimielisesti dosentti Björn Fantin jatkamaan liiton puheenjohtajana myös vuonna 2002. Myös varapuheenjohtajat jatkavat.

    Liiton syysliittokokoukseen kokoontui aurinkoisena joulukuun lauantaina 70 liittokokousedustajaa eri jäsenyhdistyksistä. Puheenjohtaja Björn Fant avasi kokouksen. Hän puhui liitosta eilen, tänään, huomenna. Fant viittasi siihen, että liitossa määritellään paraikaa liiton keskeisiä lähiajan tavoitteita. (Ks. puheenjohtajiston visiot sivuilla 33-34.)

    - Meidän on hyvä pohtia missä seisomme tänään, mitä ympäröivässä maailmassa tapahtuu ja miten meidän pitää tämän analyysin perusteella toimia.

    Fant puhui myös yliopistosektorien palkkojen jälkeenjääneisyydestä sekä liiton vaikuttamisesta henkilöstöpolitiikkaan.

    - Liiton edustajat kävivät 13. joulukuuta tapaamassa toista valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimestä. Hänen vastuullaan on valtion henkilöstöpolitiikka. Keskustelimme jäsenistömme palkkauksellisesta asemasta, määräaikaisten tilanteesta sekä apurahatutkijoiden ongelmista. Siimes lupasi myötävaikuttaa siihen, että esiintuomiamme asioita otetaan huomioon valtion työvoimapoliittisia ratkaisuja tehtäessä.

    Lopuksi Fant kertoi korkeakoulutuksen kansainvälisistä näkymistä. (Niistä enemmän hänen jutussaan sivulla 14-15.)

    AKAVAlla menee hyvin

    AKAVAn neuvottelupäällikkö Markku Lemmetty puhui liittokokousedustajille AKAVAn asemasta keskusjärjestökentässä sekä tuoreen eläkeuudistuksen vaikutuksista.

    - AKAVAlla menee hyvin. Ei ole ihme, että SAK:n ja STTK:n piiristä on vuoden aikana herätetty kovasti keskustelua keskusjärjestöjen yhdistämisestä, Lemmetty hehkutti. Hän näytti kalvoilla, kuinka AKAVAn jäsenmääräkäyrä on viime vuosina mennyt koko ajan ylöspäin ja 400 000 jäsenen raja on ylitetty.

    Lemmetty kertasi myös hieman viime tupo-kierroksen heijastuksia.

    - Kaikki selvitykset ovat osoittaneet, että koulutettujen palkat ovat jääneet jälkeen. Tämän ovat osoittaneet valtion puolella Valpas- ja kuntapuolella Kunpas-selvitykset. AKAVAn sisäinen palkkastrategiaa pohtinut työryhmä jättää raporttinsa alkuvuodesta. Siinä hahmotellaan akavalaisten palkkojen kehittämiselle pitemmän tähtäimen ohjelmaa.

    Lopuksi Lemmetty teki selkoa yksityispuolen eläkeuudistuksen vaikutuksista. Hän ennakoi, että eläkeuudistus heijastuu myös julkiselle puolelle, mutta sopeuttaminen ei tule olemaan helppoa. Valtion puolella neuvottelut on jo aloitettu. (Ks. joulukuun Acatiimi.)

    - Jos siirryttäisiin koko työuran malliin, se voisi merkitä esimerkiksi nousujohteisella yliopistouralla noin 20 % leikkausta eläkkeen tasoon.

    Syntyneessä eläkeratkaisussa todetaan, että palkattomien kausien vaikutus eläkkeen määräytymiseen selvitetään. Lemmetyn mukaan tässä aiotaan ottaa esille myös apurahakaudet.

    Valinnat ilman äänestyksiä

    Puheenvuorojen jälkeen liittokokouksessa siirryttiin varsinaisiin kokousasioihin. Antero Puhakka Joensuun yliopiston tieteentekijöistä valittiin kokouksen puheenjohtajaksi. Toimintasuunnitelman ja vuoden 2002 talousarvion käsittelyn jälkeen oli vuorossa henkilövalinnat. Liittoa vuodesta 1999 lähtien johtaneelle Björn Fantille ei ollut vastaehdokasta, joten hänet valittiin yksimielisesti jatkamaan puheenjohtajana myös vuonna 2002.

    Jo aiemmin puheenjohtajistoon kuuluneet Stina Immonen ja Hannu Jalkanen eivät saaneet vastaehdokkaita, joten heidät valittiin yksimielisesti varapuheenjohtajiksi myös kaudelle 2002.

    Puheenjohtajiston jälkeen valittiin hallitus. Sen kokoonpano on ohessa ja jäsenten esittely löytyy sivuilta 24-26.

     

     

    Tieteentekijöiden liiton hallitus
    2002

    Puheenjohtaja

    Björn Fant

    Varapuheenjohtajat
    Stina Immonen
    Hannu Jalkanen

     
    Varsinaiset jäsenet
    Hannu Ahlstedt
    Minna Jokela
    Arja Juntunen
    Riikka Kivimäki
    Matti Kotiranta
    Leo Pekkala
    Veli-Pekka Pelkonen
    Antero Puhakka

    Varajäsenet
    Jarkko Rislakki
    Eero Kuparinen
    Ulla Ikäheimo
    Susan Eriksson
    Ana Vaananen
    Patrizia Hongisto
    Alfred Colpaert
    Erja Moore

     

    TTL:n syysliittokokous 15.12.2001

    • kuuli AKAVAn neuvottelupäällikkö Markku Lemmetyn puheenvuoron eläkeuudistuksesta
    • hyväksyi vuoden 2002 toimintasuunnitelman
    • vahvisti vuoden 2002 jäsenmaksun ja talousarvion
    • päätti puheenjohtajalle, varapuheenjohtajille ja työryhmien puheenjohtajille maksettavista palkkioista
    • valitsi liiton puheenjohtajaksi seuraavaksi vuodeksi nykyisen puheenjohtajan Björn Fantin ja varapuheenjohtajiksi nykyiset varapuheenjohtajat Stina Immosen ja Hannu Jalkasen
    • valitsi liiton muut hallituksen jäsenet ja varajäsenet vaalivaliokunnan esityksen mukaisesti
    • valitsi liiton tilintarkastajiksi KHT Markku Koskelan ja KTL Kari Toiviaisen ja varatilintarkastajiksi KHT Pertti Sundqvistin ja KTT Hannu Schadewitzin vuoden 2002 tilejä tarkastamaan

     

    (painetun lehden s. 36-37)