• pääsivu
  • sisällys
  •  

    Professorien palkkaluokista


    Palkkaluokat ja niihin sijoittelut ovat olennaisia professorien palkkauksen määräytymisessä. Professorien palkkaluokissa on ollut myönteistä kehitystä, mutta kehitys on ollut riittämätöntä. Yliopistoissa esiintyy tarvetta uusiin avauksiin professorien palkkaluokkia koskien.

    Voimassa olevan yliopistojen virkaehtosopimuksen mukaan professorien palkkaluokat ovat A30, A29 ja A28 (tutkimuslaitosprofessorien osalta palkkaluokat ovat suunnilleen samantasoisia). Virkaehtosopimuksen alaviitteen mukaan entisissä apulaisprofessorin viroissa professorin sijoituspalkkaluokka voi olla myös A26.

    Professorien sopimusten mukaisten sijoituspalkkaluokkien päälle tulee lisiä, kuten virkaehtosopimuksen mukaiset tutkijankoulutuslisät ja esimieslisät sekä virkaehtosopimukseen perustumattomiakin lisiä.

    Palkkaluokkien merkitys

    Palkkaluokka A30 on 47 % korkeampi kuin palkkaluokka A26. Professorien palkkaluokissa seuraavaksi ylempi palkkaluokka merkitsee noin 10 % korkeampaa palkkaa. Palkkaluokkasijoittelulla on siten olennaista merkitystä professorin palkan suuruuteen ja koko professorikunnan palkkatasoon. Professorien palkkaluokkasijoittelulla on kuitenkin vieläkin yleisempää merkitystä.

    Professorien palkkataso ja palkkaluokkasijoittelu määrittävät myös yliopiston muun henkilöstön, erityisesti opetushenkilöstön palkkausta. Lehtori- ja assistenttikunnan palkkaus ei voi kehittyä kovin myönteisesti, jos esteenä on professorien muodostama "palkkatulppa", kuten nykyisin ainakin osittain on tilanne. Tämä tajutaan melko yleisesti AKAVAn piirissä ja myös niiden piirissä, jotka eivät tarkastele opetushenkilöstön palkkakehitystä pelkästään myönteisenä seikkana.

    Palkkaluokat hakuilmoituksissa

    Tammikuun 2002 lopussa yliopistot ilmoittivat kotisivuillaan ja lehdissä haettavaksi kaikkiaan 32 professorin virkaa. Hakuilmoituksiin sisältyivät myös ilmoitukset professorien palkkaluokista. Helsingin yliopiston kaikki kuusi tammikuun lopulla haettavana ollutta professorin virkaa ilmoitettiin palkkaluokissa A28 -A30. (Sijoittelu palkkaluokkaan tapahtuu nimityksen yhteydessä tapahtuvan akateemisen pätevyyden arvioinnin perusteella). Kaikkiaan 25 virkaa muissa yliopistoissa ilmoitettiin haettavaksi palkkaluokassa A28. Yksi professorin virka haettavaksi ilmoitetuista kaikkiaan 32 virasta ilmoitettiin palkkaluokkaan A26. Tämä epäedukseen muista erottuva tapaus oli Oulun yliopiston pohjoismaisen filologian professorin virka.

    Hakuilmoitusten tarkastelu jonain toisena ajankohtana saattaisi antaa hiukan toisenlaisen tuloksen. Kokonaisvaikutelma on kuitenkin melko selvä: hakuilmoituksissa on käytännössä luovuttu tai ollaan luopumassa palkkaluokasta A26:sta, palkkaluokka A28 on hakuilmoituksissa dominoiva, Helsingin yliopistolla on oma muista poikkeava professorin viran hakuilmoituskäytäntönsä.

    A26:sta luopuminen

    Apulaisprofessuureja oli runsas 800 kaikkiaan noin 2000 professorikunnan virasta. Prosentuaalisesti apulaisprofessuureja oli runsas 40 %. Apulaisprofessorien palkkaluokka oli A26. Nimikkeen muuttaminen tapahtui käytännössä vuonna 1998. Muutos oli pääosiltaan kustannusneutraali.

    Professoriliiton jäsenkyselyn ja muiden selvitysten perusteella A26 palkkaluokassa olevia professoreja on runsas 20 % koko professorikunnasta eli runsas 400. (Opetusministeriön käyttämän vähän vanhemman tietokannan perusteella A26 professuureja on tosin runsas 600).

    Voidaan todeta, että A26 palkkaluokan professorin viranhaltijoiden lukumäärä on muutamassa vuodessa noin puolittunut. Tämä on tapahtunut eri keinoin ja varoin. Uusien A26 professorien täyttämisestä on käytännössä suurimmalta osin luovuttu (ks. edellä). Tutkijankoulutuslisiä on siirretty sijoituspalkkaluokkien nostamiseen A26:sta A28:an. Yliopistot ovat käyttäneet myös omaa muunlaista rahoitusta palkkaluokkakorotuksiin. Harvinaista ei liene, että yhdellä tutkijankoulutuslisällä ja muulla rahoituksella A26 palkkaluokka on muutettu sijoituspalkkaluokiksi A28 virassa olevalla professorilla.

    Myönteistä kehitystä A26 palkkaluokasta luopumiseksi on siis tapahtunut ja tapahtuu. Kehitys on kuitenkin ollut aivan liian hidasta. A26 professuurien ongelma on edelleen polttava. Tämä tulee selkeästi esiin Professoriliiton jäsenkyselystäkin.

    Ylemmät palkkaluokat

    Liiton jäsenkyselyn perusteella näyttää siltä, että noin 65 % virassa olevista professoreista oli marraskuussa 2001 sijoituspalkkaluokassa A28. Sijoituspalkkaluokan päälle tulee useimmiten lisiä, erityisesti tutkijankoulutuslisä.

    Noin 15 % professoreista yliopistoissa on A28:a ylemmässä sijoituspalkkaluokassa (noin 8 % palkkaluokassa A29 ja noin 7 % palkkaluokkaa A29 ylemmässä). Virkaehtosopimuksessa A28 ylittävät professorien sijoituspalkkaluokat otettiin käyttöön suunnilleen samana ajankohtana kuin apulaisprofessorin nimikkeestä luovuttiin. Noin neljännes vuonna 1998 sijoituspalkkaluokassa A28 olleista professorin viroista on nostettu ylempään sijoituspalkkaluokkaan. Professorien sijoituspalkkaluokan nouseminen A28:sta ylöspäin on ollut siis suhteellisesti jonkin verran hitaampaa kuin luopuminen A26:sta.

    Ylempiin sijoituspalkkaluokkiin siirtyminen on tapahtunut eri keinoin. Keskeisenä keinona on tutkijankoulutuslisäjärjestelmä. Tiedetään tapauksia, joissa yliopistot ovat käyttäneet myös muunlaisia rahoitusjärjestelyjä. Helsingin yliopiston akateemisen pätevyyden arviointijärjestelmä ei ilmeisesti vielä ole kovin paljoa vaikuttanut tilastollisesti, aikaa myöten tämä tietenkin tapahtuu.

    Uusia avauksia

    Helsingin yliopistossa toteuttamassa opetushenkilökunnan uudessa palkka- ja virkarakenteessa ei tunneta alle A28 professuuria. Turun yliopiston ja Teknillisen korkeakoulun virkarakennetavoitteisiin sisältyy vastaava pyrkimys. Tällaisia tavoitteita on myös muualla. Professorien palkkaluokkana A26:sta ollaan siis laajasti luopumassa kokonaan yliopistolaitoksen piirissä. Kyse on aikataulusta ja sen nopeuttamisesta. Tässä prosessissa minkään yliopiston ei soisi jäävän ajastaan jälkeen.

    Turun yliopiston eräiltä muilta osin ristiriitaa herättäneessä virkarakenne-esityksessä professorien palkkaluokiksi on ilmoitettu A28-A32. Teknillisen korkeakoulun tavoitteessa todetaan, että A31 ja A32 palkkaluokat pyritään ottamaan professoreilla käyttöön, mikäli ne saadaan virkaehtosopimukseen. Tässä on riidattomasti dokumentoituja tavoitteita virkaehtosopimusneuvottelijoille professoreita koskien. Vastaavanlaisia pyrkimyksiä uusiin avauksiin professorien palkkaluokissa esiintyy ilmeisesti myös muissa yliopistoissa. Professorien sijoituspalkkaluokkien avaamiseksi virkaehtosopimuksessa A30:stä ylöspäin on nyt selvä tilaus.

     

    Jorma Virkkala
    4.2.2002

    (painetun lehden s. 22-23)