• pääsivu
  • sisällys

  •  

    Yliopistoväen suvisuunnitelmat


    Yliopisto-opettajan ja tutkijan kesä ei ole pelkkää lomailua. Kauniita suvipäiviä kuluu tutkimuksen, raporttien kirjoittamisen ja tieteellisten konferenssien parissa, mutta aikaa jää toki akkujen lataamiseenkin. Acatiimi-lehti tenttasi kesäsuunnitelmia muutamilta eri yliopistojen ja eri tieteenalojen edustajilta.


    Liisa Uusitalo
    Professori
    Helsingin kauppakorkeakoulu

    Tuore kirjani tuli painosta ulos juuri ennen kesää, ja tutkimuksissa on pieni hengähdystauko. Luen ja kommentoin rästiin jääneet väitöskirjojen käsikirjoitukset, joita olen siirrellyt pöydän kulmalta toiselle jo luvattoman monta kuukautta. Myös omia `viimeistelyä vaille' olevia artikkeleita sisältyy näihin siirtopinoihin. Heinäkuun varaan lomalle eli kesämökin remonttihommille ja P.D.Jamesin ja Donna Leonin uusimmille dekkareille. Avantin suvisoitto Porvoossa on perinne, josta haluaisin pitää kiinni vielä leskeksi jäätyänikin. Kesä on myös kiihkeätä sukulaisten
    tapaamisaikaa, ja iloisia tuttavien syntymäpäiviä ja kesähäitä onkin tiedossa.

    Elokuussa lähden Berliiniin konferenssiin, joka käsittelee ratio-naalisen päätöksenteon rajallisuutta. Ehkä saan hyviä virikkeitä ensi talven tutkimustyöhön. Suunnittelen parhaillaan vuoden tutkimusvapaata ja siihen liittyviä pidempiä ulkomaan oleiluja. Matkoihin ja rahoitukseen liittyvät järjestelyt tuntuvat iän mukana yhä vaivalloisemmilta ja alentavat spontaania mielihyvää, jota itse tutkimusperiodi tuottaa. Toivon, että elämä ei aina olisi niin ohjelmoitua!

     

     

    Mervi Varja
    Suunnittelija
    Helsingin yliopisto


    Kesäkuuni kuluu viihtyisästi Helsingin Vuorikadulla Ikäihmisten yliopiston syksyn opetusohjelmaa viimeistellen, minkä lisäksi paneudun toiminnan kehittämisideoihin, johon ei ole talven aikana jäänyt aikaa. Lisäksi on tiedossa yt-neuvotteluja ja muuta luottamusmiesaktiviteettia. Heinäkuussa lomailen kotona, mökillä ja todennäköisesti myös moottoritie on kuuma. Viimeisellä lomaviikolla keskityn Teatteri Venuksen Frankenstein-teatteriproduktion harjoituksiin. Elokuussa palaan taas ikäihmisten yliopiston pariin käynnistelemään syksyn toimintaa. Sen lisäksi opetan ja suunnittelen omaa tulevaa opetustani teatteri-ilmaisun ohjaajakoulutuksessa ammattikorkeakoululla ja käyn teatteriharjoituksissa aina kun ehdin. Sittenhän onkin jo syksy.

     

     

    Reijo E. Heinonen
    professori
    Joensuun yliopisto


    Ongelmana on ollut viime vuodet se, että tekemättömät työt kaatuvat kesäksi. Lähes poikkeuksetta kesäisin olen ollut ulkomailla luennoimassa, nyt vain kotimaassa. 18.-20.5.02 olin ennen kesän alkua Syyriassa ISESCO:n (Islamic scientific, educational and cultural organisation, johon kuuluu 53 islamilaista valtiota) kokouksessa aiheena kulttuurien ja uskontojen dialogi. 26.- 28.5. olin Riigassa ICCJ:n (Intern. Commision Christs and Jews) vuosikokouksessa, jossa pohdittiin mm. vaikeaa Lähi-idän tilannetta. Viikon sisällä kuulin näin kahden eri leirin näkemykset.

    Kesällä olisi Saksasta tilatun kirjasen kirjoittamista. Toivoisin kuitenkin kerkiäväni myös purjehtimaan ja melomaan. Syynä oli myös pieni loukkaantuminen , kun väsyneenä tekee mökkitöitä sattuu kaikenlaista.

     

     

    Aimo Sillanpää
    Tutkija
    Turun yliopisto


    Tärkein virstanpylväs tänä kesänä tähän mennessä on ollut toukokuinen neuvottelumatkani Würzburgiin. Siellä päätettiin Tuorlan Observatorion täysjäsenyydestä yhdessä 14 muun instituutin kanssa jättimäiseen MAGIC-teleskooppihankkeeseen. Tätä teleskooppia ollaan parhaillaan pystyttämässä La Palman Observatoriolle. Juhannusviikolla olen mukana järjestämässä kansainvälistä "High Energy Blazar Astronomy"-kokousta Tuorlassa. Kokoukseen ottaa osaa n. 75 alan huipputiedemiestä eri puolilta maailmaa.

    3.7. auto + perhe pitäisi olla pakattuna Travemündeen seilaavassa Finnhansassa. Muutan perheeni kanssa työskentelemään ainakin puoleksi vuodeksi Ondrejovin Observatoriolle, Tshekin Tasavaltaan, lähelle Prahaa. Loppukesä kuluu siis Keski-Euroopan helteessä.

     

     

    Helena Lupari
    Lehtori
    Taideteollinen korkeakoulu


    Antoisan ja tapahtumarikkaan lukuvuoden virallisen päätöksen jälkeen on ohjelmassa vielä suunnittelukokouksia, syventävien opintojen ja lopputöiden ohjausta aina juhannukselle asti.

    Oma taiteellinen työ esittäytyy 14 tekstiilitaiteilijan yhteisnäyttelyssä Orimattilan Villa Roosassa. Teemana on alakulo ja avajaispuheen tulee Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Pirkko Lahti.

    Täydellisen irrottautumisen töistä tuo pojan jalkapalloharrastus, joka vie viikoksi Helsinki-Cupiin kentän laidalle. Sieltä sitten mökille pariksi viikoksi perheen ja kirjojen kera. Mielen mukaan teemme mieheni kanssa pieniä retkiä, esim. Fiskarsin antiikkitapahtumaan tai Suomenlinnaan.

    Suoritukset eivät kuulu lomaani, vaan arjen onnen täyttämät hetket. Ruoanlaitto ajan kanssa on mukavaa. Akkujen lataaminen ja ihmissuhteiden hoitaminen on tärkeintä.

     

     

    Anneli Kauppi
    Lehtori
    Oulun yliopisto


    Olen biologian laitoksen kasvitieteen lehtori. Kateederiopetukseni loppui 24.5. ja alkaa 2.9. Siihen väliin pitäisi mahtua pääsykokeiden, kesätenttien, syksyn opetussuunnitelmien, kurssirahaseurantojen yms. lisäksi kaksi tutkimusalani kongressia - toinen pohjoismainen elektronimikroskopistien kokous kesäkuussa Tampereella ja toinen kansainvälinen siementutkijoiden kokous Kreetalla syyskuussa opetuksen jo alettua - ja toivon mukaan n. 1,5 kk päätoimista tutkimusta julkaisujen työstämiseen. Kokonaistyöaikasuunnitelmiini tutkimus ei varsinaisesti sisälly, vaikka tutkimusta säännöllisesti teenkin myös talvella opetuksen väliaikoina.

    Lomaa aion pitää tänä kesänä poikkeuksellisesti jopa 5 viikkoa tyttäreni häävalmistelujen vuoksi. Yhden viikon olen kulttuurimatkalla Wienissä mieheni ja ystäväpariskunnan kanssa. Muu osa lomasta kuluu kesämökillämme Utajärvellä puutarhaa hoidellen, veneillen, kalastaen, marjastaen, sienestäen sekä perheen, sukulaisten ja ystävien kanssa kauniissa luonnossa rauhallisesta maalaiselämästä nauttien.

     

     

    Tapani Pakkanen
    Professori
    Joensuun yliopisto


    Kesäkuu kuluu tiiviisti työn merkeissä. Hallintotehtävien lisäksi päivät kuluvat tutkimushankkeiden ohjauksessa ja uusien käynnistämisessä. Ryhmäämme liittyi myös puolenkymmentä opiskelijaa kesäharjoittelijoiksi.

    Heinäkuu on varattu osittain lomailulle ja omille tutkimustöille. Kauniilla ilmalla lomaillaan ja sadepäivinä tutkitaan.

    Elokuussa on tutkimushankkeiden ohella aika valmistella luentoja ja osallistua kesäkouluun sekä muihin kokouksiin. Lomapäiviä sirotellaan joukkoon tarpeen mukaan.

    Kesän ohjelmaan kuuluu myös runsaaasti pyöräilyä ja rentouttavien kirjojen lukemista.

     

     

    Liittojen toimistojen
    kesäaukiolot

    Professoriliiton toimisto on avoinna koko kesän klo 8.30 - 15.00.

    Tieteentekijöiden liiton toimisto on avoinna koko kesän klo 8.30 - 15.00.

    Yliopistonlehtorien liiton toimisto on suljettu 24.6. - 3.8.2002.

    (Kiireellisissä tapauksissa voi ottaa yhteyttä puheenjohtaja Vesa Kulmalaan, 0400-824 886 tai s-posti: veskul@netti.fi)

    Acatiimi-lehti ilmestyy seuraavan kerran syyskuussa.

    Aurinkoista ja virkistävää kesää!


    (painetun lehden s. 8-10)