• pääsivu
  • sisällys

  • Valta vaihtuu: liiton puheenjohtajana vuodesta 1999 toiminut Björn Fant onnittelee uutta puheenjohtajaa Antero Puhakkaa. Taustalla syysliittokokouksen puheenjohtajana toiminut Kari Pitkänen.

     

     

     
    Henkilövalinnat värittivät
    Tieteentekijöiden liiton liittokokousta

    Antero Puhakka
    puheenjohtajaksi


    Tieteentekijöiden liiton liittokokous valitsi 14. joulukuuta yhteiskuntatieteiden tohtori Antero Puhakan liiton uudeksi puheenjohtajaksi vuodeksi 2003. Puhakka (synt. 1968) toimii assistenttina Joensuun yliopiston yhteiskuntapolitiikan laitoksella.

    Antero Puhakka haluaa puheenjohtajakaudellaan kiinnittää huomiota etenkin yliopiston henkilöstöpolitiikkaan. Hänen mielestään yliopistojen tulosohjausjärjestelmän kehittämistä pohtineen työryhmän esitys henkilöstönäkökulmasta uutena tuloksellisuusrahoituksen osana on askel oikeaan suuntaan. Myös yliopistojen määräaikaisten asemassa on viime aikoina tapahtunut edistymistä; Suomen yliopistojen rehtorien neuvosto antoi syksyn alussa suosituksen lyhyiden määräaikaisuuksien vähentämisestä.

    - Yliopistoilla olisi keinoja puuttua pätkätyöntekijöiden asemaan, nyt kaivataan enemmän myös tahtoa. Yliopistojen uusia palkkausjärjestelmiä ei myöskään tule kustantaa henkilöstöä vähentämällä, Puhakka toteaa.

    Antero Puhakka korostaa lisäksi kiireellisiä toimia apurahatutkijoiden aseman parantamiseksi. Hän pitää hyvänä sitä, että eduskunnan valtiovarainvaliokunta on 12. joulukuuta julkistetussa mietinnössään kiittänyt huomiota apurahatutkijoiden sosiaaliseen asemaan. Valiokunta pitää välttämättömänä, että apurahalla työskentelevien tutkijoiden sosiaaliturvassa olevat ongelmat selvitetään ja ryhdytään toimenpiteisiin niiden poistamiseksi.

    Tieteentekijöiden liittoa vuodesta 1999 johtanut dosentti Björn Fant Helsingin yliopistosta ei enää asettunut ehdolle uudelle kaudelle liiton puheenjohtajaksi.

    Jännittävä varapuheenjohtajavaali

    Henkilövalinnat värittivät syysliittokokousta. Puheenjohtajavaalissa oli mukana kolme ehdokasta eli Antrero Puhakan lisäksi tutkija Stina Immonen sekä professori (mvs.) Joel Kuortti. Stina Immonen edustaa Suomen akateemisten tutkijoiden yhdistystä ja toimii tutkijana Teknillisen korkeakoulun tuotantotalouden osastolla. Joel Kuortti on englantilaisen filologian mvs. professori Tampereen yliopistossa.

    Antero Puhakka sai ensimäisellä kierroksella ratkenneessa vaalissa 64, Stina Immonen 34 ja Joel Kuortti 10 ääntä.

    Tieteentekijöiden liitolla on kaksi varapuheenjohtajaa. Puheenjohtajavaalin ratkettua ehdokkaita varapuheenjohtajien paikoille oli yhteensä neljä: Stina Immonen, Hannu Jalkanen, Joel Kuortti ja Sirkku Manninen. Jalkanen toimii tutkijana (koulutuksen tutkimus) Jyväskylän yliopistossa ja Sirkku Manninen on yliopistonlehtori (ympäristöbiologia) Helsingin yliopistossa.

    Vaalissa äänet jakautuivat seuraavasti: Hannu Jalkanen 73, Sirkku Manninen 54, Stina Immonen 52 ja Joel Kuortti 20 ääntä. Eli vuonna 2003 liiton varapuheenjohtajina toimivat Hannu Jalkanen ja Sirkku Manninen.

    Liittokokous valitsi myös hallituksen jäsenet ja varajäsenet vuodelle 2003. Valinta tapahtui asiaa valmistelleen vaalivaliokunnan esityksen mukaisesti:

    Varsinainen jäsen Varajäsen
    Alfred Colpaert Pirkko Viitala
    Patrizia Hongisto Leena Suopajärvi
    Stina Immonen Matti Kotiranta
    Minna Jokela Eero Kuparinen
    Arja Juntunen Anja Agander
    Joel Kuortti Riikka Kivimäki
    Vesa Meuronen

    Jaakko Santala

    Anu Wulff Katariina Ruohomäki

    Strategia hyväksyttiin

    Tieteentekijöiden liiton hallitus valmisteli liiton lähivuosien strategiaa vuoden 2002 aikana. Jäsenyhdistysten kommentteja pyydettiin pariin otteeseen, koska kaikkien yhdistysten sitoutuminen yhteisiin tavoitteisiin on tärkeää.

    Syysliittokokous hyväksyi strategian yksimielisesti vain parilla pienellä tekstikorjauksella.

    Toimintaa lähivuosina ohjaava strategia löytyy liiton kotisivuilta www.tieteentekijoidenliitto.fi kohdasta Yleistä liitosta - Strategia.

    TTL:n syysliittokokous 14.12.2002

    • kuuli TTL:n toiminnanjohtaja Klaus Sundbäckin katsauksen työmarkkinatilanteesta ja muista ajankohtaisista asioista
    • valitsi liiton puheenjohtajaksi vuodeksi 2003 Antero Puhakan ja varapuheenjohtajiksi Hannu Jalkasen ja Sirkku Mannisen
    • valitsi liiton hallituksen jäsenet ja varajäsenet vaalivaliokunnan esityksen mukaisesti
    • hyväksyi liiton strategian
    • hyväksyi vuoden 2003 toimintasuunnitelman
    • vahvisti vuoden 2003 jäsenmaksun ja talousarvion
    • päätti puheenjohtajalle, varapuheenjohtajille ja työryhmien puheenjohtajille maksettavista palkkioista
    • valitsi liiton tilintarkastajiksi KHT Markku Koskelan ja KTL Kari Toiviaisen ja varatilintarkastajiksi KHT Pertti Sundqvistin ja KTT Hannu Schadewitzin vuoden 2003 tilejä tarkastamaan

     

    (painetun lehden s. 32-33)