• pääsivu
  • sisällys

  •  

     

     

     

     

    Onko Sailaksen paperissa unohdettu yliopistot?


    Valtiosihteeri Raimo Sailaksen työryhmän paperissa korostetaan tutkimus- ja kehittämistoiminnan merkitystä ja lisärahoituksen tarvetta. Onko työryhmä kuitenkin unohtanut yliopistot?

    Valtion tiede- ja teknologianeuvosto esitti joulukuisessa raportissaan julkisen tutkimus- ja innovaatiorahoituksen 405 miljoonan euron tasokorotusta vuoden 2002 tasosta vuoteen 2007. Yliopistojen perusrahoituksen osuus kokonaislisäyksestä on 150 miljoonaa euroa (eli 45 + 105). (Ks. alla oleva taulukko.)

    Lähde: Osaaminen, innovaatiot ja kansainvälistyminen. Valtion tiede- ja teknologianeuvosto. Helsinki 2003.

    Näin asia on muotoiltu Sailaksen työryhmän esityksessä:

    "Valtion tiede- ja teknologianeuvosto esitti joulukuussa 2002, että julkista tutkimusrahoitusta tulisi lisätä 300 miljoonalla eurolla vuoteen 2007 mennessä. Työryhmä pitää välttämättömänä, että uusi hallitus sitoutuu tähän ohjelmaan, joka merkitsee noin 5 prosentin reaalista vuosikasvua tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan julkiseen rahoitukseen."

    Eli yliopistojen osuutta ei ole mainittu. Pääsuunnittelija Esko-Olavi Seppälä Valtion tiede- ja teknologianeuvostosta kuitenkin tyynnyttelee.

    - 300 miljoonassa eurossa on mukana yliopistojen 45 miljoonaa euroa.

    Lisäksi neuvoston esittämät 105 miljoonaa euroa yliopistojen perusrahoitukseen ovat Seppälän mielestä loogisesti mukana Sailaksen paperissa, vaikka summaa ei suoraan mainitakaan.

    - Neuvoston esitys rakentuu siten, että 45 miljoonaa euroa ei oi-keastaan voi olla ilman 105 euroa, Seppälä lisää.

    Valtion tiede- ja teknologianeuvoston esitys lähtee siitä, että yliopistojen perusrahoituksesta käytetään tutkimukseen laskennallisesti 30 prosenttia, jolloin perusrahoituksen 150 miljoonan euron kokonaislisäys jakautuu tutkimusrahoituksen 45 miljoonan euron lisäykseen ja muun perusrahoituksen 105 miljoonan euron lisäykseen. 150 miljoonan euron lisäykseen vuosina 2003-2007 sisältyy perusrahoituksen lakisääteinen lisääminen vähintään 30 miljoonalla eurolla vuonna 2003 ja vähintään 20 miljoonalla eurolla vuonna 2004.

    Toivottavasti yliopistorahat todella sisältyvät Sailaksen "säkeisiin", sillä yliopistoille ollaan samassa paperissa sälyttämässä lisää tehtäviä. "Korkeakoulujen opetustoimintaa tehostettava" -kappaleessa mainitaan:

    "Opiskelujen tehostamiseksi nykyistä rajatonta opiskeluoikeutta tulee rajoittaa ajallisesti. Opiskelujen jouduttamiseksi tulee tehostaa opinto-ohjausta ja nopeuttaa opintosuoritusten vanhentumista. Myös opettajien pedagogisia valmiuksia tulee parantaa."

    Kirsti Sintonen

    Sailaksen työryhmän esittämät toimenpidesuositukset tutkimus- ja koulutuspolitiikkaan
    • julkisiin tutkimusmenoihin 5 prosentin vuotuinen reaalinen kasvu
    • tutkimusmäärärahoja suunnataan nykyistä enemmän palveluiden ja liiketoimintaosaamisen kehittämiseen
    • oppisopimus- ja yhteishankintakoulutusta lisätään
    • uusien ylioppilaiden sijoittumista korkeakouluihin nopeutetaan ja hakijasumaa puretaan erityisjärjestelyin
    • korkeakouluopiskelijoiden opintotukea korotetaan ja muutetaan lainaperusteiseksi
    • korkeakoulujen opetusta tehostetaan ja ammattikorkeakoulujen rahoitusta uudistetaan valmistumista kannustavaksi
    • nykyistä suurempi osa ikäluokasta ammatillisiin opintoihin
    • nuorten syrjäytymistä estetään mm. työpainotteisella ammattikoulutuksella
     

    (painetun lehden s. 25-26)