• pääsivu
  • sisällys


  • Puheenjohtajaksi uudelle kaksivuotis-kaudelle valittu Tapani Pakkanen odottelee, kun varapuheenjohtajana jatkava Terttu Katila saa kukkaset valtuuston puheenjohtaja Vesa Routamaalta.

    AKAVAn puheenjohtaja Risto Piekka
    kiiruhti tuponeuvottelujen tauolla
    kertomaan ajankohtaisesta tilanteesta.


    Valtuuston kokouksen yhteydessä muistettiin pitkäaikaisia valtuuston jäseniä. Professori Simo Oja on toiminut valtuustossa 1970-luvun lopusta eikä ole ollut koko aikana kuin kerran poissa kokouksesta. Puheen-johtaja Pakkanen (vas.) kertoi Ojan ansioista. Lisäksi muistettiin valtuuston varapuheen-johtajan tehtävät jättävää Pirkko Nuolijärveä sekä valtuuston jäsenyydestä pois jääviä Simo Liukkosta ja Risto Tarjannetta.

     





    Professoriliiton puheenjohtajana jatkaaTapani Pakkanen

    Professoriliiton valtuusto valitsi kokouksessaan 26. marraskuuta professori Tapani Pakkasen jatkamaan liiton puheenjohtajana kaksivuotiskaudella 2005-2006. Pakkanen on toiminut liiton puheenjohtajana vuoden 2003 alusta. Tapani Pakkanen on kemian professori Joensuun yliopistossa.

    Yliopistojen tutkimusresurssien puutteet ovat viime aikoina nousseet julkiseen keskusteluun. Rahoitustilanne on ollut esillä mm. Suomi maailmataloudessa -raportissa sekä selvitysmies Jorma Rantasen yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen tutkimusta koskevassa rakenneselvityksessä. Suomi maailmantaloudessa -raportissa korostetaan, että yliopistojen kilpailtua tutkimusrahoitusta on kasvatettava olennaisesti nopeammin kuin yliopistojen perusrahoitusta.
    - Professoriliiton mielestä nyt on aika kohentaa nimenomaan yliopistojen perusrahoitusta, jotta tieteellinen tutkimus pystyy vastaamaan yhteiskunnan ja hyvinvointimme kehittämishaasteisiin, puheenjohtaja Pakkanen toteaa.

    Selvitysmies Jorma Rantasen 10. marraskuuta luovuttamassa raportissa tuodaan selvästi ilmi yliopistojen lisärahoituksen tarve. Selvitysmies esittää yliopistojen budjettirahoituksen vahvistamista 90 miljoonan euron vuotuisella lisäyksellä. Tämä tulisi hänen mielestään kohdentaa strategisesti ja soveltuvin osin kilpailuttaa.
    - Esitys lisärahoituksen tarpeesta on oikeansuuntainen, mutta osaamista ja tutkimusta voitaisiin vahvistaa eniten juuri perusrahoitusta lisäämällä. Jos tätä pohjaa vahvistetaan, myös kilpailusta saataisiin enemmän irti, Pakkanen huomauttaa.

    Liiton varapuheenjohtajaksi valittiin professori Terttu Katila. Hän toimii kotieläinten lisääntymistieteen professorina Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa.
    Valtuusto päätti myös muusta hallituksen kokoonpanosta
    (ks. oheinen laatikko).

    AKAVAn puheenjohtaja Risto Piekka kiiruhti tuponeuvottelujen tauolla kertomaan valtuustolle ajankohtaisesta tilanteesta. Vielä 26.11. neuvottelutuloksen saaminen näytti melko epävarmalta. Palkkalinja oli kolme päivää ennen ratkaisun saamista keskeisin kiistakapula. Piekka piti tätä tupokierrosta merkillisimpänä, jossa hän on ollut mukana.



    PRL valtuuston päätöksiä

    • Hyväksyi vuoden 2005 talousarvion, mihin liittyen mm.
    - vahvisti jäsenmaksujen määräytymisperusteet ja määrät entisen mukaisiksi
    - vahvisti osastojen määrärahojen jakoperusteet
    • Merkitsi tiedoksi selvityksen liiton varallisuustilanteesta, osakesalkusta ja sijoitusstrategiasta.
    • Käsitteli hallituksen laatiman suunnitelman liiton toiminnan kehittämiseksi vuonna 2005.
    • Valitsi toimikaudeksi 2005-2006 hallituksen puheenjohtajana jatkamaan Tapani Pakkasen Joensuun yliopistosta. Terttu Katila Helsingin yliopistosta valittiin jatkamaan hallituksen varapuheenjohtajana.
    • Valitsi erovuoroisten hallituksen jäsenten tilalle Juhani Peltosen (TY), Maarit Valon (JY) ja Risto Laitisen (OY) sekä erovuoroisten varajäsenten tilalle Marjukka Anttilan (TUTK), Salme Näsin (TaY) ja Jarmo Partasen (LTY).
    • Käsitteli TaY:n osaston esitykset valtuustolle. Emerituskäytäntöjen yhdenmukaistamista koskevan esityksen pohjalta päätettiin, että liitto selvittää emerituskäytäntöjä ja -sopimuksia eri yliopistoissa ja pyrkii edistämään emeritusten asemaa. Sapattijärjestelmää koskevan esityksen osalta todettiin, että liiton tavoitteisiin kuuluu edelleen yleinen tutkimuskausijärjestelmä professoreille.
    • Merkitsi tiedoksi palkkausjärjestelmän tilanteesta ja käyttöönotosta saadun selvityksen



    Professoriliiton hallitus 2005-2006

    Puheenjohtaja: professori Tapani Pakkanen, Joensuun yliopisto
    Varapuheenjohtaja: professori Terttu Katila, Helsingin yliopisto

    Varsinaiset jäsenet:

    Professori Juhani Peltonen, Turun yliopisto
    Professori Timo Kalema, Tampereen teknillinen yliopisto
    Professori Maarit Valo, Jyväskylän yliopisto
    Professori Guy Ahonen, Svenska handelshögskolan
    Professori Risto Laitinen, Oulun yliopisto
    Professori Eero Puolanne, Helsingin yliopisto


    Varajäsenet:

    Professori Marjukka Anttila, (TUTK) EELA
    Professori Jorma Skyttä, Teknillinen korkeakoulu
    Professori Salme Näsi, Tampereen yliopisto
    Professori Hannu Raunio, Kuopion yliopisto
    Professori Jarmo Partanen, Lappeenrannan teknillinen yliopisto
    Professori Terttu Utriainen, Lapin yliopisto


    (painetun lehden s. 32-33)