• pääsivu
  • sisällys


  • Tieteentekijöiden liiton puheenjohtajisto 2004 puheenjohtaja Antero Puhakka sekä varapuheenjohtajat Ragna Rönnholm ja Hannu Jalkanen.

     

     

    Antero Puhakka jatkaa Tieteentekijöiden liiton puheenjohtajana


    Tieteentekijöiden liiton liittokokous valitsi 13. joulukuuta yhteiskuntatieteiden tohtori Antero Puhakan jatkamaan liiton puheenjohtajana vuonna 2004. Joensuun yliopiston yhteiskuntapolitiikan laitoksella yliassistenttina toimiva Puhakka on toiminut liiton puheenjohtajana vuoden 2003 alusta. Liiton puheenjohtajan kaudet ovat yksivuotisia.
    Puheenjohtaja Puhakan mielestä yksi suurimmista syistä opintoaikojen pidentymiselle on yliopisto-opettajien vähäinen määrä. Viimeisten kymmenen vuoden aikana opettaja- opiskelijasuhde on heikentynyt 14:stä 21:een opiskelijaan opettajaa kohti. Samana aikana opiskelijamäärät ovat kasvaneet yliopistoissa noin 42 %, maisterintutkintojen määrä 37 % ja tohtorintutkintojen määrä 146 %.
    - Tilanne on kohta kestämätön. Millä resursseilla aiotaan laatia uudessa koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa edellytetyt opiskelijoiden henkilökohtaiset opintosuunnitelmat ja tehostaa muita vaadittuja opetusjärjestelyjä, Puhakka kysyy.
    - Opetusministeriön taholta esitetyt vaatimukset opetusjärjestelyjen tehostamisesta ovat populismia pahimmillaan. Myös ministeriön tulisi kantaa vastuunsa ja osoittaa yliopistoille lisärahoitusta, jos vaatimukset on tarkoitettu vakavasti otettaviksi.
    - Nykyisillä resursseilla esimerkiksi kehittämissuunnitelmassa korostettu yliopistokoulutuksen kiinteä sitominen tieteelliseen tutkimukseen ei ole mahdollista. Tutkimuksen sitominen paremmin opetukseen edellyttää sitä, että opettajilla olisi mahdollisuus tutkimuksen tekemiseen. Kuten tekemämme selvitys osoittaa, tätä mahdollisuutta ei ole millään opettajaryhmällä. (Ks. juttu lehden sivuilla 8-12.)
    Varapuheenjohtajana jatkaa tutkija Hannu Jalkanen Jyväskylän yliopistosta. Uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin yliopistonlehtori Ragna Rönnholm Helsingin yliopistosta. Muita ehdokkaita varapuheenjohtajiksi ei ollut.
    Liittokokous valitsi myös hallituksen jäsenet ja varajäsenet vuodelle 2004. Valinta tapahtui asiaa valmistelleen vaalivaliokunnan esityksen mukaisesti.

    Äänestys talousarviosta

    Syysliittokokouksessa oli paikalla 80 liittokokousedustajaa liiton jäsenyhdistyksistä.
    Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2004 virittivät käyttämään puheenvuoroja. Toimintasuunnitelmasta käytiin rakentavaa keskustelua ja siihen tehtiin konkreettisia parannusehdotuksia.
    Liiton hallituksen valmistelemaan talousarvioesitykseen sisältyi henkilöstömenojen kasvua liittyen toiminnanjohtajan vaihtumiseen. Tämä aiheutti keskustelua ja kyseisestä menonlisäyksestä jouduttiin äänestään. Menojen kasvun syynä on varautuminen siihen, että syksyllä 2004 vanha ja uusi toiminnanjohtaja ovat jonkin aikaa töissä yhtaikaa. Toiminnanjohtaja Klaus Sundbäck jää eläkkeelle vuoden 2005 alusta.
    Suoritetun lippuäänestyksen voitti lopulta niukin numeroin hallituksen esitys.

    Tieteentekijöiden liiton hallitus 2004

    Puheenjohtaja Antero Puhakka, Joensuun yliopisto
    Varapuheenjohtaja Hannu Jalkanen, Jyväskylän yliopisto
    Varapuheenjohtaja Ragna Rönnholm, Helsingin yliopisto

    Jäsen Varajäsen
    Stina Immonen (SATY) Paula Ilveskivi (HYT)
    Minna Jokela (TYT) Eero Kuparinen (TYT)
    Arja Juntunen (INA, KuY) Anja Agander (INA, JY)
    Tero Karjalainen (KuTTe) Erkki Lähderanta (VYTY)

    Marjaterttu Koivula (Lati)

    Patrizia Hongisto(FFÅA)

    Joel Kuortti (Tatte) Riikka Kivimäki (Tatte)
    Kaisa Saastamoinen (TuKKKTT) Heikki Jokinen (3 x T)
    Pirkko Viitala (OYA)

    Veli-Pekka Pelkonen (OYA)


    TTL:n syysliittokokous 13.12.2003

    • merkitsi tiedoksi toiminnanjohtajan selvityksen työmarkkinatilanteesta ja muista ajankohtaisista asioista
    • hyväksyi vuoden 2004 toimintasuunnitelman
    • vahvisti vuoden 2004 jäsenmaksun ja vuoden 2004 talousarvion
    • päätti puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajille ja työryhmien puheenjohtajille vuonna 2004 maksettavista palkkioista
    • valitsi liiton puheenjohtajaksi vuodeksi 2004 Antero Puhakan ja varapuheenjohtajiksi Hannu Jalkasen ja Ragna Rönnholmin
    • valitsi liiton hallituksen vuodeksi 2004
    • valitsi tilintarkastajat ja varatilintarkastajat vuoden 2004 tilejä tarkastamaan

     

    (painetun lehden s. 31)