• pääsivu
  • sisällys

  •  
     

    Professorien palkkakehitys on tasaantunut


    Vain neljännes professoreista on tyytyväisiä nykyiseen palkkaansa. Professorien keskipalkka kohosi vuodessa 2,4 prosenttia.

    Tiedot käyvät ilmi Professoriliiton teettämistä palkkaselvityksistä. Kartoitus toteutettiin viimevuotiseen tapaan kaksiosaisena: kaikille jäsenille osoitettuna ja yliopistojen hallintojohtajille suunnattuna kyselynä.

    Professoriliiton jäsenille kohdistettu palkkakysely toteutettiin marraskuussa 2004. Kysely oli jatkoa vuosina 2001, 2002 ja 2003 tehdyille vastaaville kyselyille. Kyselyyn vastasi yhteensä 812 professoria. Sekä vastaajamäärä että vastausaktiivisuus (51%) olivat nyt hieman edellistä vuotta korkeampia.

    Jäsenten palkkakyselyn rinnalla toteutettiin vuoden 2003 tapaan toinen kysely, jossa yliopistojen hallintojohtajia pyydettiin ilmoittamaan professorien palkkatiedot jäsenkyselyä vastaavalta ajankohdalta eli marraskuulta 2004. Palkkatiedot pyydettiin virka- ja palvelussuhdekohtaisesti eriteltyinä erikseen virkaan nimettyjen ja mvs-professorien osalta. 16 yliopistoa ilmoitti palkkatiedot pyydetyssä muodossa ja lisäksi 4 yliopistoa ilmoitti suppeammat tiedot. Hallintojohtajille kohdistetun kyselyn aineisto käsittää yhteensä 2311 professorin palkkatiedot.

    Kyselyaineistot täydentävät toisiaan

    Kyselyaineistot täydentävät toisiaan ja antavat rinnakkain tarkasteltuna varsin kattavan kuvan professorien palkkauksesta. Keskeisen eron kyselyaineistojen välille muodostaa mvs-professorien poikkeavat osuudet. Mvs-professorien alhaisesta järjestäytymisasteesta johtuen on mvs-professorien osuus jäsenkyselyn aineistossa (3%) huomattavasti alhaisempi kuin hallintojohtajien ilmoittamissa tiedoissa (22%). Koska virkaan nimitettyjen professorien palkat ovat edelleen huomattavasti – keskimäärin 604 euroa – mvsprofessorien palkkoja korkeammat, ovat jäsenkyselyn perusteella lasketut palkkojen tunnusluvut korkeampia kuin hallintojohtajien ilmoittamat luvut.

    Jäsenkyselyn aineisto edustaakin paremmin virkaan nimitettyjen professorien palkkoja kuin kaikkien professorien palkkoja. Kun molemmat tutkimusaineistot rajataan virkaan nimitettyihin professoreihin, asettuvat sekä koko professorikunnan että suurimpien yliopistojen palkat eri kyselyissä varsin lähelle toisiaan.

    Yliopistokohtaiset palkkaerot edelleen suuria

    Hallintojohtajien kyselyä tarkasteltaessa oli kaikkien professorien palkkojen keskiarvo 4.867 euroa. Virkaan nimitettyjen professorien palkka oli keskimäärin 5.001 euroa ja mvs-professorien palkka keskimäärin 4.397 euroa.

    Mvs-professorien pienempi kokonaispalkka perustuu alemman peruspalkan lisäksi siihen, että vain harvat mvs-professorit saavat tutkijankoulutuslisää, esimiespalkkiota tai muita säännöllisesti maksettavia lisiä.

    Keskipalkan muutos vuodessa oli kaikkien professorien osalta +115 euroa ja mediaanin muutos +85 euroa. Keskiarvo kohosi vuodessa 2.4% ja mediaani 1.4%. Keskiarvon euromääräinen muutos oli selvästi pienempi kuin edeltävinä vuosina, jolloin keskipalkat
    kohosivat noin 200 euroa. (Kuvio 1.)

    Yliopistokohtaiset erot palkoissa olivat edellisten vuosien tapaan suuria. Palkat ovat korkeimmillaan Helsingin ja Vaasan yliopistoissa, Helsingin kauppakorkeakoulussa ja Teknillisessä korkeakoulussa. Paikkakalleusluokitus vaikuttaa osaltaan Turun yliopiston, Turun kauppakorkeakoulun ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston sijoittumiseen. (Kuvio 2.)

    Palkkaluokissa tasaista nousua

    Palkkaluokkiin A26 tai A27 sijoittuvien professorien osuus on edelleen laskenut. Kolmen vuoden tarkastelujaksolla on näihin palkkaluokkiin sijoittuvien jäsenten osuus laskenut 22.1 prosentista 4.9 prosenttiin.Samanaikaisesti on palkkaluokan A29 ja sitä korkeampien palkkaluokkien osuus tasaisesti kohonnut. (Kuvio 3, sivu 13.)

    Neljännes professoreista on tyytyväisiä palkkaansa

    26 prosenttia jäsenkyselyyn vastanneista professoreista on tyytyväisiä nykyiseen palkkaansa. Palkkaansa tyytyväisten osuus on kolmen vuoden tarkastelujakson aikana kohonnut 23 prosentista 26 prosenttiin. Tyytyväisyyteen vaikuttaa ratkaisevasti vastaajien nykyinen ja palkka ja ennen kaikkea sijoituspalkkaluokka. Palkkaluokkiin A26 ja A27 sijoittuvista professoreista ei yksikään ole tyytyväinen palkkaansa. Korkeimmillaan palkkaansa tyytyväisten osuus (39%) on palkkaluokkaan A31 sijoittuvien keskuudessa.

    Palkkaansa tyytymättömiä professoreita pyydettiin myös nimeämään tavoitepalkka, joka heidän mielestään olisi sopivan suuruinen. Tavoitepalkan ja nykyisen palkan välinen erotus on 1.235 euroa, mikä
    vastaa noin 25% korotusta.

    (Kuvio 4.)

    Yrjö Lauha
    Focus Master Oy

    Palkkakyselyn tulokset löytyvät kokonaisuudessaan liiton nettisivustolta www.professoriliitto.fi kohdasta Professoriliitto - Palkkakysely 2004.

     

    (painetun lehden s. 12)