• pääsivu
  • sisällys

  • Anne Birgitta Yeung

    • syntynyt 1975 Oulussa
    • ylioppilas Madetojan musiikkilukiosta
    • teologian maisteri Helsingin yliopisto
    1999
    • teologian tohtori 2004, kirkkososiologian
    alan väitöskirjasta Individually Together
    arvosana laudatur
    • priimustohtori Helsingin yliopiston teologisen
    tiedekunnan tohtoripromootiossa
    13.5.2005
    • tutkija Helsingin yliopiston käytännöllisen
    teologian laitoksella
    • erityiset kiinnostuksen kohteet: klassinen
    musiikki, estetiikka, arkkitehtuuri, suklaa

     

    Unelmatyö tutkijana

    Teologian tohtori Anne Birgitta Yeung pitää tutkijan uraa unelmiensa täyttymyksenä.
    - On hienoa saada toteuttaa omaa luovuuttaan itseään kiinnostavien aiheiden parissa akateemisen vapauden ilmapiirissä. Työstä saatava tunnepalkinto on rahassa mittaamaton.

    Käytännöllisen teologian laitoksella Helsingin yliopistossa tutkijana työskentelevälle Anne Birgitta Yeungille ura tutkimustyön parissa oli pitkäaikainen haave.

    - Olen pienestä pitäen ollut luonteeltani tarkkailija ja pohdiskelija. Pidin koulunkäynnistä, ja jo silloin kiinnostuin tehtävistä, joissa pääsi syventymään johonkin teemaan ja toteuttamaan luovuuttaan. Yliopisto-opintojen aikana tuntui suorastaan tabulta haluta tutkijaksi, ei sitä rohjennut sanoa ääneen. Jo silloin kuitenkin ajattelin, että olisi hienoa, jos minulla olisi sellainen päivätyö, Yeung kertoo.

    Ura yliopistolla alkoi, kun gradun valmistumisen jälkeen kirkkososiologian professori Eila Helander pyysi Yeungin mukaan tutkimusprojektiinsa. - Minulla kesti pitkään sulatellessa sitä tosiasiaa, että saisin oikein rahaa siitä, että toteutan itseäni!

    Yeungin tutkimusaiheena on vapaaehtoistoiminta ja altruismi. Aihevalinta on tuonut mukanaan runsaasti kontakteja ja kokemusta, se on myös kuljettanut häntä ympäri Suomea luennoimassa erilaisten järjestöjen tilaisuuksissa. Teoriaan ja pohdiskeluun taipuvaiselle tutkijalle luentomatkat ovat olleet hyvä elämänkoulu, sillä matkoilla tavatut järjestöjen jäsenet ovat antaneet elämänmakuisia tuntoja aihepiirin tiimoilta. Myös itse tutkimustyön kannalta kohtaamiset ihmisten kanssa ovat arvokkaita henkireikiä.

    - Palaute auttaa jaksamaan tutkimuksen syväpyörteissä. Toinen rikastuttava ja itselleni tärkeä lisä on opetustyö. Olen toiminut monena vuotena assistenttina laitoksen graduseminaarissa. Mielestäni juuri graduohjaus onkin mitä parhainta valmennusta tutkimustyöhön ja siinä tarvittavien perustaitojen ylläpitämiseen, Yeung toteaa.

    Työskentelyä pyjamassa

    Tutkijan työssä on paljon sellaisia hyviä puolia, joista todennäköisesti monessa muussa työssä voi vain haaveilla.

    - Esimerkiksi ajankäyttö on hämmästyttävän vapaata, tosin joudun usein muistuttamaan itseäni siitä, että täytyisi osata ottaa itselleen myös puhdasta vapaa-aikaa. Myös lokaalinen vapaus on minulle tärkeää. On hienoa, että voi jäädä kotiin kirjoittamaan pyjamassa silloin, kun työ on intensiivisimmässä vaiheessa. Saatoin myös yhdistää toukokuun alussa Pariisin konferenssi-matkaan muutaman sellaisen päivän, jonka vietin pohdiskelemalla ja tekstiä työstäen brasseriessa. Kokonaisuudessaan työstä saatava tunnepalkinto on minusta täysin rahassa mittaamaton. Esimerkiksi tilaisuus työn puitteissa saada aikaa oman luovuuden ja harrastuneisuuden toteuttaminen merkitsee minulle todella paljon.

    Yliopistolla tehtävässä työssä on myös muita erityispiirteitä. Esimerkiksi käsite akateeminen vapaus pitää sisällään tietyn ihanteen, jota onkin syytä vaalia. - Minun ajatusmaailmassani akateeminen vapaus kytkeytyy uuden tiedon itseisarvoon. Se tarkoittaa myös mahdollisuutta tutkia vapaasti valittuja aiheita ja tilaisuutta tehdä työtä myös yksilöllisellä tavalla.

    Yeung kertoo oman työtapansa olevan “nopeasti ja mahdollisimman tehokkaasti ja samalla jonkinmoiseen syvyyteen pyrkien”. Silti hän arvostaa erityisesti pyrkimystä päästä mahdollisimman suureen syvyyteen hitaudesta piittaamatta. - Tämän toivon itse asiassa olevan oma kasvusuuntani: uskaltaa jäädä pohtimaan ja ajan kanssa kypsyttelemään yhä vaikeampia ja monitahoisempia asioita, Yeung kuvailee.

    Osa historian ketjua

    Tällä hetkellä työn alla on viimeistely Suomen osuudesta kansainväliseen projektiin Uskonto ja hyvinvointi. Tutkimuksen ydinkysymys on keiden vastuulla ihmisten hyvinvointi on ja mikä kirkon rooli on siinä.

    - Olen aloittelemassa myös laajempaa omaa tutkimusta altruismista, joka toivoakseni tulee kytkeytymään useampaan kansainväliseen hankkeeseen. Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta viettää tohtoripromootiotaan 13.5. Anne Birgitta Yeung on valittu teologisen tiedekunnan priimustohtoriksi, jolle promootioaktissa esitetään tohtorinkysymys. Tämä kunnia lankesi hänelle viimesyksynä tarkastetun laudaturarvosanaan yltäneen väitöskirjan myötä.

    Akateemiset traditiot ovat tärkeitä, sillä ne todistavat kuulumista historian ketjuun ja olemista osa jotakin itseään suurempaa, hieman samalla tavoin kuin riitit uskonnollisessa elämässä. Yeung tunnustaa olevansa tunne-ihminen, ja saavansa kylmiä väreitä jo pelkästään monista yliopiston rakennuksista ja niiden saleista.

    - Väitöskirjan jälkeinen elämä on hieman hämmentävää sikäli, ettei alallani ole vielä oikeastaan ollut post-doc vaiheen tutkijoita. Pioneerina on hyvä olla, kun yliopisto juuri parhaillaan miettii ja kehittää tämän vaiheen tutkimusta. Arvostan suuresti myös uusia hankkeita, kuten Tutkijakollegiumia. Itselleni kaikki on tavallaan aivan uutta, ja mahdollisuuksia on paljon enemmän kuin väitöskirjaa aloittaessa. Jännittävä elämänvaihe kerrassaan!

    Teksti: Arja-Leena Paavola

    Kuvat: Veikko Somerpuro

     

    (painetun lehden s. 5-7)