7/08

 • pääsivu
 • sisällys
 •  
   

  Kolumni Paha Akka

  Ohjeita väitöskirjaohjaajalle

  Tulosvastuullisuuteen liittyen yliopistojemme laitoksilla on viime aikoina alettu keskustella myös ohjauksen laadusta. Koska yhdenmukaisia ohjeita ohjauksesta ei tällä hetkellä ole ja käytännöt ovat kirjavia, opetusministeriö on määrännyt työryhmän uudistamaan laitoksilla annettavaa väitöskirjaohjausta. Seuraavassa esitellään tiivistettynä työryhmän esitys, joka koostuu 21 erillisestä pykälästä. Yliopistossa vallitsevaa avoimuus- ja demokratiaperiaatetta noudattaen työryhmä pyytää väitöskirjanohjaajia kommentoimaan esitystä, sillä esityksen saadessa lainvoiman sen noudattamatta jättämisestä aiheutuu sanktioita.

  1. Haali itsellesi mahdollisimman paljon ohjattavia.

  2. Pidä huolta ohjattavien joukon homogeenisyydestä kysymällä ennakkoon strategiset mitat ja tee lopulliset valinnat näiden tietojen perusteella. Muista kysyä myös lempiruokaa, -juomaa, -väriä ja -lemmikkiä sekä ennen kaikkea suosikkiravintolaa.

  3. Luotuasi opiskelijaan ohjaussuhteen lupaa hänelle maat ja taivaat ja korosta omaa rooliasi näiden tavoitteiden toteuttajana. Muista lisäksi kehua itseäsi ja omia töitäsi estoitta joka käänteessä, jottei opiskelija unohtaisi, kenelle on loppupeleissä velkaa väitöskirjansa.

  4. Kehota opiskelijaa myös kehumaan jatkuvasti itseäsi toisille opiskelijoille, jotta kupla maineestasi ylivertaisena ohjaajana ei pääsisi puhkeamaan.

  5. Ohjaussuhteen alussa tuppaudu joka käänteessä opiskelijan seuraan, jotta ympäristö alkaisi kuvitella, että teillä on jotain meneillään. Tee tämä mielellään myös vapaa-aikana.

  6. Muista arvostella jatkuvasti opiskelijan ulkonäköä ja tuoda esiin toistuvasti, että hän esimerkiksi näyttää väsyneeltä (liitä tähän kaksimielinen irvistys), punakalta (irvistys myös tähän), pukeutuu liian peittäviin vaatteisiin tms. Jos opiskelijassa ei näytä olevan arvosteltavaa, käytä luovuuttasi.

  7. Ohjaussession aluksi on suositeltavaa puhua ennen kaikkea politiikasta ja uskonnosta ja muistaa olla ottamatta huomioon opiskelijan mahdollista eriävää mielipidettä. Muista, että parhaan vaikutelman saat kun sävy on hurmioituneen ekstaattinen. Käytä siis “maallikkosaarnaajamoodia”.

  8. Muista pitää opiskelija ajan tasalla siitä, mitä elämässäsi tapahtuu ja tuoda esiin yksityiselämäsi likaisimmatkin yksityiskohdat. Ennen kaikkea kerro hänelle pienimmätkin detaljit seksin alueelta, sillä opiskelija ei todellisuudessa ole kiinnostunut tieteellisistä saavutuksistasi, vaan kunnon panosta. Käytä tähän aihepiiriin huomattava osa ohjaussessioon varatusta ajasta.

  9. Sen jälkeen kun olet saanut opiskelijan aivopestyä, hylkää hänet. Jos menetelmä ei näytä toimivan ja sitkeistä välttely-yrityksistä huolimatta opiskelija saa sinuun yhteyden, toimi seuraavasti:

  10. Jos opiskelija tosissaan haluaa sopia kanssasi ohjaussession, älä missään tapauksessa suostu.

  11. Jos opiskelija jostain syystä pystyy yllättämään sinut käytävällä, luettele kaikki ne monta vuotta sitten keskenjääneet projektit, jotka ovat olleet listallasi ikuisuuden, jolloin opiskelija todennäköisesti lannistuu.

  12. Jos opiskelija kaikesta huolimatta pystyy kiristämään sinulta lupauksen ohjauksesta, älä missään olosuhteissa lue hänen tekstiään, ainakaan ennakkoon. Paras selviytymisstrategia on sopia tapaaminen ravintolaan virka-ajan ulkopuolella. Samalla kun luet opiskelijan tekstiä, juotat häntä humalaan. Kehu juuri sen verran ja ympäripyöreästi, että opiskelija suostuu jäämään, vaikka perussääntö on, että vain haukkumalla onnistut.

  13. Jos et yrityksistäsi huolimatta saa opiskelijaa sänkyyn, lakkaa kommunikoimasta hänen kanssaan täysin. Älä missään olosuhteissa lue hänen tekstejään tai kommentoi hänen esityksiään. Parempi boikotoida järjestelmällisesti myös sellaisia seminaareja, joissa opiskelija saattaisi esiintyä.

  14. Muista, että lannistaminen kannattaa aina.

  15. Älä anna opiskelijalle palautetta mistään opiskelijan teksteihin liittyvästä. Se saattaisi saada muut opiskelijat kateellisiksi ja tuntemaan epätasa- arvoa.

  16. Panettele, juorua ja kerro vihjailevia puolitotuuksia opiskelijasta tämän kollegoille. Vedä jatkuvasti myös liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ja käytä toisen käden tietoa puhuessasi opiskelijasta esimerkiksi muiden akateemisten henkilöiden kanssa. Manipuloi, vääristele ja valehtele sen kun kerkiät.

  17. Muista, että opiskelijan yksityiselämä on sinun omaisuuttasi. Sinulla on oikeus kieltää opiskelijaa seurustelemasta ja voit myös vaatia, että hän lopettaa meneillään olevan suhteensa, oli kysymyksessä avo- tai avioliitto tai jokin väljempi kanssakäymisen muoto. Myös lemmikit on lopetettava.

  18. Kaikkia tilanteita, joissa opiskelija on läsnä – myös virallisia tilanteita, kuten seminaareja, kongresseja, toisten opiskelijoiden väitöstilaisuuksia yksityisimmistä tapaamisista puhumattakaan – kannattaa maustaa mustasukkaisuudella. Tee näin sekä siinä tapauksessa, että olet saanut opiskelijalta mutta myös siinä tapauksessa, että et ole vielä päässyt niin pitkälle.

  19. Koska sinulla edustaessasi täysin toisentyyppistä tutkimusasennetta ei ole mitään sanottavaa opiskelijan työstä, muista keskittyä kirjoitusvirheisiin ja muihin kielellisiin finesseihin. Muista ennen sessioita tarkistaa knopit kielenhuollon oppikirjasta. Toista lakkaamatta näennäistieteellistä terminologiaa sisältävää mantraa, joka tehoaa yhtä lailla kaikkiin opiskelijoihin.

  20. Pidä omana tietonasi ne virheet ja puutteellisuudet, joita opiskelijan työstä sattumalta huomaat. Käytä niitä opiskelijan lopulliseen murskaamiseen siinä vaiheessa, kun kommentoit juuri painosta tullutta väitöskirjaa.

  21. Älä missään olosuhteissa puolusta opiskelijaasi, koska miksi ihmeessä niin tekisit. Opiskelija on aikuinen ihminen, jolla on oltava sen verran vastuuta, että pystyy pitämään huolta omista asioistaan.

  Nimimerkki Paha akka on viime keväänä väitellyt humanistitohtori.