ACATIIMI 7/15 tulosta | sulje ikkuna

Rahoitus ja profiloinnit avajaispuheiden keskiössä

Mittavat rahoitusleikkaukset ja profiloituminen korostuivat odotetusti yliopistojen avajaispuheissa.

Pääministeri Juha Sipilä oli puhumassa peräkkäisinä päivinä Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston avajaisissa. Molemmissa hän korosti sitä, että "niukkuuden olosuhteissa syntyy hyödynnettäviä ideoita ja kuinka rahan puute ei poista yrittämisen nälkää".

Professoriliiton Helsingin yliopiston osaston puheenjohtaja Jaana Hallamaa piti avajaisissa henkilöstön puheenvuoron.

-Ristiriita, joka vallitsee hallituksen poliittisten menestystavoitteiden ja yliopistoa koskevien taloudellisten ratkaisujen välillä, on käsittämätön. Perinteisen helsinkivastaisuuden lisäksi toimintaa näyttää värittävän vihamielisyys akateemisuutta kohtaan.

-Yliopisto ei ole kansakunnan vaan ihmiskunnan palveluksessa, eikä sen ensisijainen tavoite ole tuottaa vaurautta eikä edes innovaatioita, vaan pyrkiä totuuteen. Yliopisto ei ole pohjimmiltaan koulu tai työpaikka vaan yhteisö, johon kuuluvat opiskelijat, tutkijat, opettajat ja monissa eri tehtävissä yliopistoa ja yliopistolaisia palveleva henkilökunta, Hallamaa tähdensi.

Lapin yliopiston avajaisissa henkilökunnan puheenvuoron käytti Lapin tieteentekijöiden puheenjohtaja Tapio Nykänen.

-Jos yliopisto menettää asemansa yhteiskunnan kriittisenä omatuntona, jäljelle jää perin vähän sellaisia tahoja, joilla olisi kykyä tarkastella yhteiskunnan kehitystä analyyttisesti riippumatta vallitsevista poliittisista virtauksista tai yleisistä ajattelun paradigmoista, Yliopisto voi toki olla ketterä, kaupallistunut, tehokas ja dynaamisen pirskahteleva, mutta sen tulee myös olla hidas, pohtiva ja joutilaskin. Tärkeää on riittävä riippumattomuus ja itsenäisyys, joka sallii yksilölliset toimintatavat ja aivan erityisesti juurin asti ulottuvan kritiikin, Nykänen totesi.

Tampereella rehtoreitten avajaispuheissa käsiteltiin luonnollisesti Tampere3-hanketta. Tampereen teknillisen yliopiston avajaisissa puhunut OKM:n kansliapäällikkö Anita Lehikoinen otti hankkeeseen varovaisen myönteisen kannan.

-Jos kaksi suostuvaista yliopistoa haluaisivat yhdistyä, voisi sellaiselle ajattelulle löytyä tukea laajemminkin. Jos vielä lisäksi tahdottaisiin siihen yhteyteen saada yksi maan menestyneimmistä ammattikorkeakouluista, voitaisiin sitä pitää merkittävänä kehitysaskeleena oikeaan suuntaan. Tavoitteena pitää olla karsintakierroksen jälkeen pääsy Champions liigaan, Veikkausliigassa joukkueita riittää, Lehikoinen sanoi.

Lapin yliopiston avajaisissa puhunut opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen halusi nostaa kunnianhimon tasoa profiloitumisessa.

-Ensi kevään tulosneuvotteluissa odotamme yliopistoilta rohkeita esityksiä profiloitumisen vahvistamiseksi ja työnjaon selkeyttämiseksi vahvojen osaamiskeskittymien synnyttämiseksi. Se tarkoittaa myös poisvalintoja ja se voi tarkoittaa yhdistymisiä, opetusministeri kertoi.

UNIFIn puheenjohtaja, Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen puhui myös profiloinneista.

-Meidän pitää etsiä toiminnallisia fuusioita, jos rakenteelliset eivät ole mahdollisia, meidän pitää aktiivisesti luoda, erityisesti pienillä aloilla, kansallisia tai kansainvälisiä yhteistutkintoja, meidän pitää rakentaa yhteisiä tutkimushankkeita ja yhteisiä infrastruktuureja. Nyt on yhdestoista hetki aktivoitua profiloitumisessa myös tiedekuntien ja laitosten tasolla. Jos haluaa päättää menosuunnasta, on parempi olla ajurin kuin jarrumiehen paikalla, Väänänen kuvasi.

Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki halusi, että resurssitehokkuuden nimissä osan koulutusohjelmien opetuksesta voisi antaa toinen yliopisto tai muu toimija. Myös opettajan pitäisi hänen mielestään liikkua enemmän.

teksti Kirsti Sintonen


Yliopisto valtauksella haettiin stoppia koulutusleikkauksiin

Helsingin yliopiston Porthania vallattiin 18. syyskuuta. Valtaajat olivat tyytymättömiä koulutuksen ja tutkimuksen rajuihin rahoitusleikkauksiin. 22. syyskuuta Porthanian suurimmassa salissa pidettiin yleiskokous, jossa oli koolla yli 300 osallistujaa: yliopiston opiskelijoista henkilökuntaan, pääluottamusmiehiä, liittojen henkilöstöä, sekä ammattikorkeakoululaisia, lukiolaisia ja kaikkia, joita koulutusleikkaukset koskettavat.

Yliopistovaltaus jatkui ainakin lauantaihin 26. syyskuuta saakka.

  • Painetussa lehdessä sivu 10

ACATIIMI 7/15 tulosta | sulje ikkuna