Akateeminen tietokirjailija: huolehdi eduistasi!

Kun kirjaasi lainataan opetus- ja tutkimuskirjastosta, Sinulla on oikeus saada korvausta. Kun kirjaasi lainataan kerran, saat 25 senttiä; neljästä lainasta saat euron. Nämä rahat tulevat opetus- ja kulttuuriministeriöstä, ja ne ovat kirjallisuuden tekijöille kuuluvaa korvausta.

Lainauskorvaus on yhteinen eurooppalainen käytäntö. Aikaisemmin lainauskorvausta maksettiin vain yleisistä kirjastoista (kuntien kirjastoista), mutta vuoden 2017 alusta maksetaan myös opiskelu- ja tutkimuskirjastoista. Myös kääntäjällä on oikeus saada korvausta.

Korvauksen hoitaa tekijänoikeusjärjestö Sanasto. Tällä hetkellä Sanastoon kuuluu 8 000 kirjailijaa ja kääntäjää; mukana ovat kaikki kirjallisuudenlajit runoudesta tutkimuskirjallisuuteen. Joka vuosi yli 90 % Sanastoon kuuluvista tekijöistä saa tekijänoikeuskorvauksia.

Lainauskorvauksia maksetaa n jälleen joulukuussa

Joulukuussa korvauksia suoritetaan ensimmäistä kertaa myös yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kirjastoista tehdyistä lainoista. Korvaukset perustuvat vuoden 2016 kirjastolainoihin. Voit liittyä asiakkaaksi ja päivittää tietosi osoitteessa oma.sanasto.fi.

Joulukuussa 2017 maksettavia korvauksia saavat ne, jotka ovat liittyneet ennen 3.11.2017. Jos et ole vielä jäsen, et kuitenkaan menetä korvauksiasi, sillä rahat odottavat hakijaansa kolme vuotta.

Lainauksista kertyneitä korvauksia maksetaan suhteessa teosten laina- ja tekijämääriin. Tekijöiksi lasketaan kaikki kirjaan tekstisisältöä kirjoittaneet tai kääntäneet henkilöt, ja kirjalle kertyneet korvaukset jaetaan tasan kaikkien kirjoittajien kesken. Korvaus lasketaan näin: jos teosta on lainattu 1 000 kertaa, ja olet teoksen ainoa tekijä, saat korvausta 250 euroa. Mikäli teoksella on myös muita tekijöitä, teokselle kertyneet 250 euroa jakautuvat tasan kaikkien kirjoittajien ja/tai mahdollisten kääntäjien kesken. Kaikki kirjastoista lainatut teokset, joihin olet kirjoittanut tai jotka olet kääntänyt, kasvattavat sinulle kuuluvaa korvaussummaa.

Kerro Sanastosta myös kollegallesi, jotta hänkin saa ansaitsemansa korvauksensa. Tällä hetkellä Sanasto tavoittelee erityisesti tenttikirjojen sekä tiedekirjojen kirjoittajia ja kääntäjiä.

Perustietoa lainauskorvauksista :

Sanastoon voi liittyä ilmaiseksi, ja vuosittain valtaosa Sanastoon liittyneistä kirjailijoista ja kääntäjistä saa korvauksia. Toisille korvaukset ovat pieniä puroja, mutta osalle korvaus voi olla merkittävä osa tulonmuodostusta.

Lainauskorvausten lisäksi Sanasto jakaa tekijöilleen myös muita kirjallisuuden jälkikäytön tekijänoikeuskorvauksia, kuten korvauksia mm. kirjallisuuden käytöstä televisiossa ja radiossa sekä valtion erikoiskirjasto Celian omakirjalainoista.

Sanastoon liitytään verkkopankkitunnuksilla oma.sanasto.fi-palvelussa. Sopimuksen solmimisen yhteydessä palveluun ilmoitetaan oma teosluettelo niistä kirjoista, joissa olet kirjoittajana tai kääntäjänä. Merkitsethän kustakin kirjasta oman roolisi ja tekijöiden yhteismäärän.

Teoslistalle kannattaa lisätä kaikki ISBN-tunnukselliset teokset, sillä saat korvaukset vain teoksista, jotka olet listalle lisännyt.

Jokainen painos, jolle on annettu uusi ISBN-tunnus, tulee erikseen kirjata luetteloon. Sanaston sivulta on yhteys Kansalliskirjaston Fennica-tietokantaan, joten kaikkia tietoja ei tarvitse näpytellä käsin.


kommentteja tyytyväisiltä Sanaston asiakkailta

Professori, tietokirjailija Liisa Keltikangas-Järvinen:
”Lainauskorvauksen uudistus on paitsi tasa-arvoinen niin ennen kaikkea arvostuksen osoitus tietokirjallisuudelle. Tietokirjailijan motiivi teosten kirjoittamiseen ei liene taloudellisen menestyksen tavoittelu, mutta korvauksen uudistukseen liittyvä viesti kyseisen kirjallisuuden merkityksestä voi toimia myös kirjoittamisen motiivina.”

Tietokirjailija Markus Hotakainen:
”Oivalsin jo vuosia sitten, että tietokirjallisuudessa raha lepää – usein hyvinkin pitkään. Varsinainen kirjoitustyö tehdään palkatta, tekijänoikeuspalkkiota alkaa tipahdella, kun kirja on ollut jo tovin myynnissä. Ja kun kirja ei enää ole uusi, myynti hiipuu. Kirjastoissa kirjan elo jatkuu, ja lainauskorvaukset tekevät siitä merkittävän elämänvaiheen myös kirjailijan kannalta. On hienoa, että korvaukset saatiin vihdoin ankaran uurastuksen tuloksena pohjoismaiselle tasolle. Tietokirjailijana tuntuu erityisen hienolta, että lainauskorvauksen piirissä ovat nyt myös korkeakoulukirjastot, joissa liikkuu myös suurta yleisöä vähemmän kiinnostava tietokirjallisuus. Harvoista tietokirjoista tulee bestsellereitä, mutta niiden kirjoittaminen on silti ihan oikeaa työtä.”

Lisätietoa

www.sanasto.fi


Painetussa lehdessä sivu 48