Tulevaisuus on selkeä?

Eilistä ei voi enää elää uudestaan. Turvallisuushakuinen ihminen toivoisi kuitenkin tulevaisuuden olevan menneisyyden suoraviivaista jatkumoa. Silloin se hyvä, jota elämässä nyt on, olisi totta huomennakin.


Varmaa on, että ellemme vaihda suuntaa kansalaisina, yhteiskuntina ja ihmiskuntana, päädymme juuri sinne, minne olemme kulkemassa. Maailman talousfoorumin mukaan näkymä ei ole houkutteleva.


Ihmisen olemassaolon perusta uhkaa murtua. Jo seuraavan kymmenen vuoden sisällä on riskinä, että nykyinen kehityskulku saa aikaan kriittisen muutoksen maapallon järjestelmissä, luonnon monimuotoisuuden romahduksen sekä luonnonvarojen ennennäkemättömän hupenemisen.


Kulkusuunnan tarkistaminen tarkoittaa sitä, että tutkimisen, oppimisen ja sivistymisen päämääränä vahvistuu ratkaisujen löytäminen ja niiden laajamittainen käyttöönotto yhteiskunnan kaikilla sektoreilla. Sitä tarvitaan, jotta Homo sapiensille kävisi hyvin.

Tulevaisuuden yliopisto on nykyistä enemmän yhteiskuntaa uudistava. Se ei tyydy pelkästään nyky-yhteiskunnan rakenteiden jatkuvuuden turvaamiseen. Tarvitaan nykyistä enemmän uteliaita uudistajia, jotka tähyävät tavanomaisuuden tuolle puolelle.

Yhteiskuntaa uudistavan sivistysyliopiston olemassaolon tarkoituksena on löytää ratkaisuja ihmiskunnan keskeisimpiin ongelmiin. Pelkkä nykyisen yhteiskuntarakenteen kirittäjäksi jääminen ei riitä.


Koska ilmastonmuutos on pääasiassa ihmisen aiheuttama, on ratkaisun avaimet ihmisen käsissä. Kun jo käynnistynyt kuudes sukupuuttoaalto on Homo sapiens -lajin aikaansaama, on muutoksentekijä ihminen. Halutessaan ihminen ratkaisee myös luonnonvarojen hupenemisen ongelman.


Tarvittava kestävyysmurros on luonteeltaan hyvinvointimurros, joka edellyttää päästämistä irti tuhlaamisesta ja ylikuluttamisesta. Todellisten hyvinvointitarpeiden merkitys vahvistuu. Samoin myönteiset kokemukset elämästä. Ratkaisuksi asettuva elämä täydellistyy siitä rikkaudesta, jota tulevaisuuden toivon lisääntyminen saa ­aikaan.

Luitko jo nämä?