
Kohti eduskuntavaaleja
Tieteentekijät, Professoriliitto ja YLL haluavat riittävää rahoitusta tieteelle ja parempia työsuhteita yliopistoon. Mutta mitä lupaavat puolueet?
Tieteentekijät, Professoriliitto ja YLL haluavat riittävää rahoitusta tieteelle ja parempia työsuhteita yliopistoon. Mutta mitä lupaavat puolueet?
Vuoden tieteentekijä Tuija Saresma on laittanut itsensä likoon monta kertaa vihapuheen tutkimisen vuoksi. Usein hämmentävin seurauksin.
Vuoden Professori 2023 Aki Mikkola panostaa keskusteluihin, kansainvälisyyteen ja erehtymisen vapauteen. Tutkimuksen ja opettamisen jälki näkyy lukemattomissa koneissa ympäri Suomea.
Kysyimme eduskuntapuolueiden kantoja tulevalta hallitukselta vaadittavaan tiedepolitiikkaan.
Paksunahkaiseksi ryhtyminen ei ole ratkaisu, jos akateeminen ammattilainen kokee tulleensa häirityksi tai kiusatuksi. Epäkohdat kannattaa ottaa esiin ja koko organisaatiota kouluttaa.
Suomen kieli sekä verkostojen ja rahoituksen puute haastavat ulkomaisia tutkijoita Suomessa.
Academic of the Year Tuija Saresma has put herself on the line many times for her study of hate speech. Often with confusing results.
Professor of the Year 2023 Aki Mikkola focuses on discussion, internationality, and the freedom to err. Many machines around Finland bear the imprint of research and instruction.
We asked the parliamentary parties their opinions on the science policy required from the next government.
FUURT, The Finnish Union of University Professors, and YLL want sufficient funding for science and improved university employment relationships. But what are the parties promising?
Yrittäjyys on monelle akateemisten alojen ammattilaiselle kiinnostava vaihtoehto, mutta suhde ei ole aina ongelmaton.
Varovaisuudelle ja varmistelulle ei ole tilaa, jos aikoo hypätä tutkijasta yrittäjäksi, toteaa lääketieteellisten biomateriaalien tohtori Suvi Haimi.
Yliopistojen esihenkilöt kokevat usein stressiä, ja työ on kuormittavaa. Joihinkin kuormittaviin asioihin työssä voi vaikuttaa itse, mutta myös yhteiskunnallisia muutoksia tarvitaan.
Nyt kehitetään palveluja, joilla tutkimusaineiston säilyminen varmistetaan, uudessa tehtävässään juuri aloittanut ylikirjastonhoitaja Minna Niemi-Grundström kertoo.
Suomen tavoitteena on nostaa tutkimuksen ja kehityksen rahoitus neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen saavuttamiseen tarvitaan myös yritysten rahoja.
Yliopisto brändää itseään tutkijan kautta. Mutta sisältyykö mediaesiintyminen tutkijan tehtäviin?
Etätyö tuli jäädäkseen, mutta myös kohtaamisten merkitys ymmärretään entistä paremmin. Kampusten sijaintiin, kokoon, kustannuksiin ja tilojen suunnitteluun liittyy isoja, tärkeitä kysymyksiä.
Uusi työehtosopimus pidentää merkittävästi ei-synnyttävän vanhemman oikeutta palkalliseen vanhempainvapaaseen.
Maailma kaikkinensa on oppimisen näkökulmasta ihan mieletön paikka, toteaa jatkuvan oppimisen tenure track -professori Päivi Hökkä.
Pendelöinti on tyypillistä asiantuntijatyössä. Työhyvinvointi ja jaksaminen paranee, kun matkan suunnittelee mieluisaksi ja pendelöijä otetaan työyhteisössä huomioon.
Pitkän yliopistouran tehnyt yhteiskuntatieteiden tohtori Petri Koikkalainen siirtyi Team Finland Knowledge -verkoston erityisasiantuntijaksi Yhdysvaltoihin. Uusi ura Washington D.C.:ssä on auttanut katsomaan yliopistomaailmaa uusin silmin.
International academics want to engage with Finnish society – but the road to a more fulfilling interaction is a tricky one.