
Meitä on kuunneltava!
Tampereen yliopisto antoi kasvot 35 000:lle Suomen yliopistoissa työskentelevälle. Lakkopäivän viesti oli yksituumainen: Meitä on kuultava. Meidät on otettava vakavasti.
Teksti Tiina Laaninen kuvat Eino Ansio
On keskiviikko 7. toukokuuta, ja Tampereen yliopistolla on käynnistymässä historiallinen lakko. Opetus ja tenttitilaisuudet on peruttu, myös normaalikoulu on keskeyttänyt opetuksensa.
”Meillä on lakkovahteja kolmella eri kampuksella ja 13 eri sisäänkäynnillä. Aamu on ollut kaikkialla rauhallinen, eikä töihin tulijoita ole juuri ollut”, sanoo Tampereen yliopiston jukolainen lakkopäällikkö Mika Mattila.

Alkuiltapäivästä yliopiston tuuliselle keskustakampuksen pihamaalle kerääntyy lakkoilijoita. JUKO ry, Pro ry ja JHL ry tarjoavat heille puheiden lomassa hernekeittoa ja munkkeja. Mikkiin tarttuu muun muassa Professoriliiton Tampereen yliopiston osaston puheenjohtaja ja pääluottamusmies Mari Hatavara.
”Erityisen huolestuttavaa on työnantajatahon pyrkimys poistaa opetustuntikatto”, hän sanoo.
Moni lakkoilijoista jakaa saman huolen. Jos työnantaja voisi jatkossa edellyttää työntekijän opettavan enemmän, tarkoittaisi se Hatavaran mukaan käytännössä vähemmän aikaa tutkimuksen tekemiseen. Tämä voisi toteutuessaan merkitä tutkimuksen tason laskua, valmistuvien aiempaa heikompaa osaamista, ja lopulta myös yliopiston talouden heikkenemistä, kun tutkimusrahoitusta olisi vaikeampi saada.

Tampereen yliopiston pääluottamushenkilö Sinikka Torkkola muistuttaa, että henkilöstö olisi ilman opetustuntikattoa myös entistä kuormittuneempi, ja koska urakehitys yliopistossa perustuu pitkälti tutkimukseen, myös se vaarantuisi.
Torkkola peräänkuuluttaa myös suomalaisen yhteiskunnan perustaa, jonka lähtökohta on faktat ja todennettavissa oleva tieto.
”Tarvitsemme suomalaista tutkimusta ja olemme tänään lakossa, koska työnantajapuolen on ymmärrettävä, että olemme tosissamme ja tilanne on vakava.”

Opetustuntikaton lisäksi lakossa on kyse muun muassa palkoista ja irtisanomissuojan heikkenemisestä.
”Akateemiseen vapauteen kuuluu erilaiset näkemykset. Jos irtisanomissuoja heikkenee, on vaarana, ettei omia ajatuksia enää uskalleta sanoa ääneen”, pelkää Tampereen tekniikan tieteentekijöiden puheenjohtaja Marko Helenius.

Tunnelma yliopistonmäellä on yhtenäinen. Monella on käsissään kyltti tai takin rinnukseen kiinnitetty pinssi, jossa lukee iskulause Me olemme yliopisto.
Mika Mattilan mukaan lakkojärjestelyihin liittyvä yhteistyö työnantajan kanssa Tampereella on sujunut hyvin. Vaikka työehtokiista Mattilan mukaan tuskin ratkeaa yhden päivän lakolla, sen viesti on tärkeä.
”Haluamme vauhdittaa neuvotteluja ja antaa huolillemme näkyvyyttä. Yliopistoväki ei lakkoile usein – edellinen kerta oli seitsemän vuotta sitten Helsingissä.”

