Euroopan hetki haastaa korkeakoulut isojen kysymyksien äärellä

Teemme Euroopan koulutussäätiössä töitä EU-rajojen ulkopuolella Ukrainasta Balkanille ja Pohjois-Afrikasta Keski-Aasiaan. Työmme keskiössä on jatkuvan oppimisen järjestelmien vahvistaminen.

Monitoroimme nykytilannetta ja EU-ohjelmien toteutusta sekä ennakoimme tulevaa. Työstämme paikallisten ministeriöiden kanssa strategioita, lakihankkeita, pilotteja ja niiden tietopohjia. Tyypillisesti työmme ulottuu opetus- ja työministeriöiden tonteille sekä laajempaan osaamisen ja koulutuksen ekosysteemiin ja sitä myöten myös korkeakouluihin.

Olemme EU-virasto, joten viime vuosina työssämme on painottunut digivihreä siirtymä sekä EU:n kilpailukykypolitiikan kyljessä korostunut osaamisagenda. “Union of Skills” kuuluu uuden komission ensimmäisen sadan päivän kärkihankkeisiin. Jatkuva oppiminen nähdään sekä kansalaisten oikeutena että välttämättömänä investointina.

Osallistuin toukokuussa eurooppalaisten korkeakoulujen CIVICA-verkoston foorumiin, jonka aiheena oli eurooppalainen kilpailukyky. Edustin Forumissa Euroopan koulutussäätiön näkökulmaa.

CIVICA-paneelissamme Espanjan entinen ulkoministeri ja nykyinen Pariisin PSIA:n dekaani Arancha González Laya korosti muutosta, jonka keskellä myös korkeakoulukenttä on, kun geopoliittiset mannerlaatat liikkuvat. Euroopan suunta ja pärjääminen ratkeavat panostuksessa koulutukseen ja tutkimukseen. Ne on nähtävä tulevaisuuden investointeina, joiden tarve on akuutti.

Euroopan suunta ja pärjääminen ratkeavat panostuksessa koulutukseen ja tutkimukseen.

Samalla investointien pitää säteillä laajalle. Riippumattomien korkeakoulujen on samanaikaisesti vaalittava akateemista vapautta ja elettävä ajassa. Niiden panosta tarvitaan sekä luomaan ja tunnistamaan uutta että säilyttämään syvällinen sivistystehtävä. Nopean muutoksen jatkuessa korkeakouluilla on yhä laajempi vastuu jatko- ja uudelleenkouluttaa kansalaisia.

Koulutuksen tasa-arvo ja saavutettavuus sekä planetaariset rajat määrittävät arvopohjan, ja ympäröivä maailma asettaa jatkuvia käytännön vaatimuksia, kun Eurooppa rakentaa tulevaa.

Korkeakouluvisiotyö tarjoaa varmasti oivan alustan ja mahdollisuuden muotoilla tavoitteita Suomessa ja olla aktiivisesti osa eurooppalaista työtä, jonka momentum on nyt.

Luitko jo nämä?