Tutkija politiikan kommentoijana

Politiikan kommentointi journalismissa sopii myös tieteilijöille. Näillä vinkeillä yhteistyö toimittajien kanssa onnistuu!


Journalismi käyttää yhä enemmän tieteilijöitä lähteinään, ja yliopistot pyrkivät yhä enemmän ohjaamaan tutkijoita tarjoamaan asiantuntemustaan tiedotusvälineille.
Sama kehitys on havaittu myös politiikan aihe­piirissä. Hyvä niin. Journalismiyhteistyö on tieteelle ja tieteentekijälle kannatettavaa, eikä politiikkaa ole teemana syytä vältellä.

Tiettyjä asioita on hyvä pohtia ennalta, jotta yhteistyö on sujuvaa ja myös yleisen edun mukaista. Tutkimuksen ja omien kokemusteni pohjalta seuraavat opit ovat osoittautuneet hyödyllisiksi, ja ne sopivat myös politiikasta kommentointiin.

Mieti itsellesi luonteva rooli.
Pitäydytkö omalla erikoisalalla ja tehdyssä tutkimuksessa vai oletko valmis kommentoimaan laajemmin ja ennustamaan tulevaa? Journalismi suosii yleensä jälkimmäistä. Valinnastasi riippumatta tee itsellesi selväksi, millaiseen ajatteluun kommentointisi perustuu.
Neuvottele kommentointitehtävistäsi.
Neuvottele kommentointityöt roolisi pohjalta suhteessa siihen, missä roolissa ja miten journalisti on sinua ajatellut jutussaan käyttää. Oman roolin ja ajattelun selkeä kuvaus auttaa sekä sinua että journalistia. On myös ok kieltäytyä ja tarjota muita haastateltavia!
Pidä huoli oikeuksistasi.
Ennen jutun julkaisua sinulla on oikeus tarkistaa vähintään omat sitaattisi, jos sinua on haastatellut Julkisen sanan neuvoston jäsenmedia. Pyydä sitaatit, jos et saa niitä suoraan. Toimittajalta kannattaa myös pyytää koko juttua faktojen ja sitaattien asiayhteyden tarkistamiseksi.
Varaudu eri tahojen kanssa.
Mieti, miten haluat osallistua yksittäisten juttujen jälkipuinteihin, jos lainkaan. Pohdi säännöllisesti kommentoinnin roolia työssäsi työnantajan kanssa ja selvitä mahdollisissa ongelmatilanteissa (esimerkiksi häiritsevä palaute) tarjolla oleva apu etukäteen.


Ohjeita voi kokeilla jo tulevana vaalikeväänä. Toivon kaikille miellyttäviä asiantuntija­kokemuksia mediassa!

Luitko jo nämä?