Johtaminen on kohtaamisia

Kuuntelu nostaa esiin työyhteisön vahvuuksia ja osaamisia sekä ruokkii kehittämistä, kertoo HUS:n tulosalueen johtaja, terveystieteen tohtori ja dosentti Raija Kontio.

Teksti katja alaja kuva vilja harala

”Oivalsin jo varhain johtajan urallani, että parhaat ideat ja suunnitelmat tulevat osaavilta työntekijöiltä. Tehtäväni johtajana on viedä niitä eteenpäin ja mahdollistaa henkilöstölle hyvät työskentelyolosuhteet realiteettien puitteissa. Toteutan tätä menemällä työyhteisöihin.


Aloitin hiljattain uuden tulosalueen johtajana. Olen vieraillut jo lähes kaikissa toimi­paikoissa hallinnollisen ylilääkärin ja johtavan ylihoitajan kanssa. Olen tutustunut johdon, esihenkilöiden ja työntekijöiden työnteon ­tapoihin, ajankäyttöön, välineisiin ja tiloihin sekä kuunnellut heidän ehdotuksiaan työn ­kehittämisestä.


Kokemuksesta tiedän, että jos tapaisin työntekijöitä vain kokouksissa, en aistisi, miten moniammatillinen tiimityö toimii. Työn äärellä ihmiset tuovat herkemmin esiin myös positiivisia asioita, kuten ylpeyden työstään ja tekemisen meiningin. Se on hyvä paikka antaa kiitosta ja palautetta. Säännölliset tapaamiset tulevatkin jatkumaan samoin kuin se, että vastaan saamiini viesteihin henkilökohtaisesti.


Kun henkilöstöä on osallistettu, ajatuksia pitää ihan oikeasti toteuttaa. Se on johtamisen näytön paikka. Olemme aloittamassa kehitysprojektia, jossa mietimme, mitä sairaaloiden vuodeosastojen raskaan kolmivuorotyön veto- ja pitovoimalle voisi tehdä. Tässäkin projektissa on oleellista, että työntekijöille jää aikaa tehdä merkityksellistä työtä. Liikoja kokouksia ja työryhmiä ei saa tulla.”

Raija Kontio

Työ: tulosalueen johtaja, Konservatiiviset palvelut eli sisä­taudit ja kuntoutus, sydän- ja keuhkokeskus sekä tulehduskes­kus sekä lähisairaalat, HUS
Koulutus: erikoissairaanhoitaja, diakonissa, terveystieteiden tohtori ja dosentti
Erikoisala: ammattijohtaminen sote-alalla

Asiasanat:

Luitko jo nämä?