Miten ehtisi käyttää kaikkia kenkiä?

Akateemisen maailman esihenkilöiden haasteita voi kuvata kengillä. Saman henkilön tulisi ehtiä käyttää opettajakenkiä, tutkijakenkiä, esihenkilökenkiä, hallintotehtäväkenkiä – ja vielä sähköisten järjestelmien opettelemisen kenkiä. Kaikilla ei ehdi kulkea kovin pitkää matkaa, jos jokaisella parilla pitäisi kävellä.


Kuormittuneille ihmisille tarjotaan usein priorisointia ratkaisuksi aikapulaan. Jatkuvasti ylivuotava tehtävälista ei sillä taltu, vaan pitenee. Tunnollinen ja ylisuorittava ihminen (eihän yliopistolle muunlaisia rekrytoida) stressaa myös listan loppupään asioista. Prio­risointi on väärä keino, jos oikeasti tarvittaisiin tehtävistä luopumista eikä niiden siirtämistä listan hännille.


Oman osaamisen kehittämisen kengät jäävät aikapulan vuoksi monella kaappiin. Paradoksi onkin, että omaa työkuormitusta helpottaviin valmennuksiin ei juuri työkuormituksen takia päästä osallistumaan.


Viime vuonna käynnistynyt Esihenkilönä Helsingin yliopistossa -valmennus tähtää valmentavan ja vuorovaikutteisen johtamisen jalkauttamiseen esihenkilötyössä. Tavoitteena on saada yliopiston lähes tuhat esihenkilöä käymään valmennus työhyvinvoinnin parantamiseksi koko organisaatiossa.


Valmentavan lähestymistavan oppiminen on ollut monelle valmennusten tärkein anti. Hyvien kysymysten esittämiseen ja vastausten etsimiseen yhdessä perustuva lähestymistapa on yliopistolaisille intuitiivisesti tuttu, koska samaan perustuu koko tiede. Monelle on ollut huojentavaa hoksata, että esihenkilön ei aina tarvitse tietää ratkaisua työntekijän ongelmaan: ongelmanratkaisussa tukeminen voikin olla hedelmällisempi toimintatapa.


Korjaavan palautteen antamisen menetelmä esimerkiksi työntekijän käyttäytymiseen puuttumiseksi on ollut tärkeä työkalu. Miten passivoin osallistujia kokouksessa -harjoitus herättää huvitusta, mutta myös oivalluksia osallistavasta johtamisesta. Vielä työkaluja enemmän valmennus saa kiitosta keskustelujen ja vertaistuen tarjoamisesta.  Tärkeintä on puhua, kuunnella toisia ja reflektoida omaa toimintaa. Näin esihenkilökengät alkavat muovautua omiin jalkoihin sopiviksi.

Luitko jo nämä?