Instruktionerna för distansarbete väcker diskussion vid universiteten

Direktiven som gäller undervisnings- och forskningspersonalens totalarbetstid är rätt löst formulerade i det nuvarande kollektivavtalet. Målsättningen är enligt avtalet att öka flexibiliteten i arbetsarrangemangen, förbättra förutsättningarna för forskning, främja konstnärlig verksamhet, utveckla den forskningsbaserade undervisningen samt utveckla mer sporrande undervisnings- och studiemetoder.

svensk översättning Leena-Maija Åberg-Reinke

Kan dessa målsättningar uppnås enbart i och med att man arbetar i utrymmen som fastställts av universiteten? Här har vi en utmaning. Ett flertal lärare och forskare har märkt att det går lika bra om inte rentav bättre att arbeta på distans.

Vid universiteten diskuteras nu om den fysiska arbetsplatsen för dem som jobbar inom ramen för totalarbetstid borde regleras genom direktiv.  Detta skulle innebära att lärarna och forskarna till exempel varje vecka skulle vara förpliktade att tillbringa en bestämd minimitid på arbetsplatsen. Låt vara att det i första skedet är fråga om rekommendationer, men sådana brukar över tid bli först en allmän praxis och sedan direktiv. Dylika rekommendationer kan inte på något sätt anses stödja kollektivavtalets målsättningar för totalarbetstid. Det står fritt för den som arbetar inom ramen för totalarbetstid att själv bestämma när och var hen gör sitt huvudsakliga arbete. Det bästa slutresultatet uppnås när den anställda självständigt bestämmer vid vilken tidpunkt och på vilket ställe hen sköter arbetsuppgifterna.

Förhandlingarna för ett nytt kollektivavtal inom universitetssektorn inleddes 4.2.2025, då arbetsgivarföreningen Bildningsbranschen (Sivista) och universitetsanställdas intresseorganisationer dvs. AKAVA/FOSU, Pro och JHL skriftligt informerade varandra om sina målsättningar. FOSUs huvudsakliga målsättning är naturligtvis att förbättra alla medlemmars köpkraft genom generella procentuella lönehöjningar. Denna målsättning är den absolut viktigaste för oss, men förhandlarna har också ett flertal andra detaljer att finslipa, bland andra de ovannämnda direktiven gällande totalarbetstid.

Våren kommer att vara arbetsdryg. Det nuvarande kollektivavtalet upphör att gälla 31.3.2023, och förhandlarna har kommit överens om möten ända till detta datum. För att uppnå ett godtagbart förhandlingsresultat behöver förhandlarna fullt stöd från oss alla som är anställda vid universiteten.

Senaste på svenska