Hallitusohjelmasta vahva tuki tieteelle ja sen tekijöille

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen lähtötilanne ei ole helppo. Julkinen talous on huonossa kunnossa, ja liian monet hyvinvointiyhteiskunnan keskeisistä palveluista eivät toimi.

Text sari multala

Koulutus- ja tiedepolitiikassa olemme niin ikään suurten kysymysten edessä. Jäämme jälkeen keskeisistä kilpailijamaistamme paitsi oppimistuloksissa myös yleisessä koulutustasossa ja TKI-investoinneissa.

Erittäin vaikeasta talous­tilanteesta huolimatta olemme sitoutuneet suojelemaan koulutusjärjestelmää leikkauksilta. Pienenä, hieman syrjäisenäkin maana Suomella on vain harvoja valtteja käytössään. Onkin välttämätöntä, että panostamme siihen, mikä lisää yhteiskunnassamme hyvinvointia, kasvua ja osaamista sekä antaa ihmisille uusia näköaloja ja luottamusta tulevaan. Koulutus ja tiede ovat juuri näitä asioita.

Vahvistamme varhaiskasvatusta ja peruskoulua sekä sitoudumme koulutustason nostamiseen. TKI-investointeja kasvatetaan parlamentaarisen työryhmän esitysten ja TKI-rahoituslain tavoitteiden mukaisesti 280 miljoonalla eurolla vuosittain. Nämä historiallisen suuret investoinnit vahvistavat myös korkeakouluja ja tiedelaitoksia sekä parantavat tutkijoiden työn edellytyksiä. 


Hallitusohjelma ­sisältää myös vahvan kirjauksen TKI-­osaajien saatavuuden turvaamisesta. Tekijöitä tarvitaan lisää niin korkeakouluihin kuin yrityksiinkin, sillä ilman tutkija­koulutuksen saaneita osaajia emme pysty saavuttamaan tut­kimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnalle asetettuja tavoitteita. Suomi tarvitsee lisää tohtoreita, alojensa huippuja meiltä ja maailmalta.

Olen luottavainen ja innoissani tiede- ja kulttuuriministerin tehtävästä. Odotan ja toivon aktiivista vuoropuhelua ja ajatustenvaihtoa tutkijoiden ja koko korkeakouluyhteisön edustajien kanssa. Hallituskausi on alkanut ikävissä merkeissä. Oma toiveeni on, että pääsemme syksyn alkaessa mahdollisimman pian töihin, toteuttamaan hallitusohjelmaa. Korkeakoulu- ja tiedepolitiikassa on paljon tehtävänä.

Asiasanat:

Luitko jo nämä?