Oivallus: Työn merkitys kumpuaa myötävaikuttamisesta

Itseä suurempi päämäärä luo työlle merkityksellisyyden kokemuksen, sanoo filosofian tohtori Suvi-Jonna Martikainen.

Teksti katja alaja kuva lauri rotko

T

Olen tutkinut työntekijöiden merkityksellisyyden kokemuksia. ­Tulosten mukaan merkityksellisyys kytkeytyy vahvasti sosiaaliseen arvoon, myötävaikutukseen. Kun työntekijät saavat tehdä töitä muita tai itseä suurempaa päämäärää varten vuorovaikutuksessa muiden kanssa, he kokevat yhteenkuuluvuutta. Tämä rakentaa merkityksellisyyttä.

Myös ihmisenä kasvaminen, itsensä toteuttaminen ja itsensä ylittäminen tekevät työstä merkityksellistä.

Nämä ajatukset ja työelämän lisääntynyt merkityksellisyyspuhe ovat myös toiveita sille, mitä meidän pitäisi pitää kulttuurisesti arvokkaana työssä ja mihin suuntaan maailman ­tulisi muuttua. Ihmisillä on kaipuu olennaisten asioiden pariin työssään – niiden tekemiselle jää liian vähän aikaa.

Esimerkiksi yliopistomaail­massa pirstaleisuus nakertaa työntekoa. On tutkimusrahoituksen hakemista, kaiken maailman pienten hallinnollisten asioiden tekemistä itsenäisesti sekä sitä olennaisinta, eli opetusta, tutkimusta ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Toivonkin, että akateemisissa työyhteisöissä­ olisi aikaa keskustelulle, jossa tunnistettaisiin merkityksellisyyden kokemuksia ja pohdittaisiin, miten työmme olosuhteet tukevat ja eivät tue niitä. Tarkoituksenmukaisempi yhteistoiminta synnyttää merkityksellisyyttä ja onnellisuutta, eudaimonista hyvinvointia.

Kuka: Suvi-Jonna Martikainen
Työ: erikoistutkija LUT-yliopiston Lahden kampuksella
Koulutus: filosofian tohtori
Erikoisalat: Työn merkityksellisyys, työntekijäkokemukset, eudaimoninen hyvinvointi ja hyvä elämä työn kontekstissa. Poikkitieteellinen, taidetta, käyttäytymis- ja yhteiskuntatieteitä, psykologiaa ja tuotantotaloutta yhdistävä tutkimusote

Asiasanat: ,

Luitko jo nämä?