tutkimus
-
-
-
Tohtorikoulutuspilotti sai lisärahoituksen
Ensi vuonna käynnistyvä tohtorikoulutuspilotti tähtää koulutuksen laajaan kehittämiseen. Maan hallitus lupasi syyskuussa tohtorikoulutukseen tuntuvan lisärahoituksen.
-
For once!
An educational pilot focused on doctoral training, slated to begin next year, aims to develop education on a wide scope. In September, the Finnish government promised significant extra funding for doctoral training..
-
Eettiset ohjeet ohjaavat tutkimusta
Tutkimuksen tekeminen globaalin etelän maissa vaatii monien käytäntöjen ja jopa tieteenalojen paradigmojen haastamista. Uudet eettiset ohjeet auttavat hankkeiden suunnittelussa.
-
Kielten asema yliopistoissa: Kenen kielellä yliopisto toimii?
Suomalaisten yliopistojen maisteriohjelmista iso osa on englanninkielisiä, ja pro gradu -tutkielmista tehdään englanniksi liki 40 prosenttia. Jos kehitys jatkuu, suomalaisen tieteen kieli on pian englanti, pelkää ministeriön asettama selvityshenkilö.
-
Miksi tutkimuseettistä ohjeistusta oli tarpeen uudistaa?
Tiedeyhteisön itsesääntelyyn pohjaavaa Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeistusta on ollut tapana päivittää kymmenen vuoden välein.
-
Vihapuhetta vastaan
Vuoden tieteentekijä Tuija Saresma on laittanut itsensä likoon monta kertaa vihapuheen tutkimisen vuoksi. Usein hämmentävin seurauksin.
-
Sattumia ja oivalluksia
Vuoden Professori 2023 Aki Mikkola panostaa keskusteluihin, kansainvälisyyteen ja erehtymisen vapauteen. Tutkimuksen ja opettamisen jälki näkyy lukemattomissa koneissa ympäri Suomea.
-
-
Suvi Haimi: Tutkija ja yrittäjä
Varovaisuudelle ja varmistelulle ei ole tilaa, jos aikoo hypätä tutkijasta yrittäjäksi, toteaa lääketieteellisten biomateriaalien tohtori Suvi Haimi.
-
Tutkijasta yrittäjäksi
Yrittäjyys on monelle akateemisten alojen ammattilaiselle kiinnostava vaihtoehto, mutta suhde ei ole aina ongelmaton.
-
Miten tutkimusrahoituksen kasvutavoitteet saavutetaan, Matias Mäkynen?
Suomen tavoitteena on nostaa tutkimuksen ja kehityksen rahoitus neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen saavuttamiseen tarvitaan myös yritysten rahoja.
-
Tutkija – esiintyjä mediassa?
Yliopisto brändää itseään tutkijan kautta. Mutta sisältyykö mediaesiintyminen tutkijan tehtäviin?
-
Ylikirjastonhoitaja: Kirjasto edistää avointa tiedettä
Nyt kehitetään palveluja, joilla tutkimusaineiston säilyminen varmistetaan, uudessa tehtävässään juuri aloittanut ylikirjastonhoitaja Minna Niemi-Grundström kertoo.
-
-
Millainen kampus palvelee tulevaisuudessa?
Etätyö tuli jäädäkseen, mutta myös kohtaamisten merkitys ymmärretään entistä paremmin. Kampusten sijaintiin, kokoon, kustannuksiin ja tilojen suunnitteluun liittyy isoja, tärkeitä kysymyksiä.
-
Professori Päivi Hökkä: Jatkuva oppiminen koukuttaa
Maailma kaikkinensa on oppimisen näkökulmasta ihan mieletön paikka, toteaa jatkuvan oppimisen tenure track -professori Päivi Hökkä.
-
Ammattina rehtori
Onko rehtori ensimmäinen professorien joukossa vai yliopiston toimitusjohtaja? Kysyimme viideltä entiseltä tai nykyiseltä rehtorilta, miltä yliopiston johtopaikalla näyttää.
-
Miten tutkijanura pidetään houkuttelevana?
Tutkijanuraa täytyy kehittää niin, että tohtoreiden on mahdollista tehdä koukkauksia myös yrityselämään, sanoo tuore tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen.
-
Miltä tuntuu tutkia?
Akateeminen työ kovenee, ja yliopistoyhteisöt muuttuvat. Miten se näkyy tutkijoiden tunteissa? Akateemiset affektit -hankkeessa tutkitaan tiedeyhteisön tunteita.
-
Opettajien uudet uramallit
Moni yliopisto on viime vuosina luonut uuden uramallin opettajille. Ne ovat tervetullut arvostuksen osoitus, mutta samalla moni pitää opettajien etenemismahdollisuuksia edelleen liian niukkoina.
-
-
Jari Stenvallin näkemystä kuullaan julkisen hallinnon uudistuksissa
Kun yhteiskunta haluaa tietää, miten on mennyt, paikalle kutsutaan hallintotieteen professori Jari Stenvall.