Tekoäly tieteen tekijänä?
Tekoäly muotoilee itsenäisesti tutkimuskysymyksen ja kahlaa läpi relevantin kirjallisuuden. Se analysoi datan, kirjoittaa artikkelin ja suorittaa vertaisarvioinnin. Tarvitaanko tieteeseen enää lainkaan ihmistä?
Tekoäly muotoilee itsenäisesti tutkimuskysymyksen ja kahlaa läpi relevantin kirjallisuuden. Se analysoi datan, kirjoittaa artikkelin ja suorittaa vertaisarvioinnin. Tarvitaanko tieteeseen enää lainkaan ihmistä?
Ensimmäiset tohtorikoulutuspilottiin valitut aloittavat tänä syksynä.
Moni yliopistolainen on epäillyt hyvän tieteellisen käytännön loukkauksia, mutta epäilyistä ilmoitetaan harvoin.
Suspicions of Responsible Conduct of Research violations are raised at universities quit often but rarely reported.
Jyväskylän yliopistossa panostetaan professorin urapolulla oleviin: on mentorointia, verkostoitumista, starttipaketteja ja HR-partnereita.
Tekoäly arkipäiväistyy ja etenee harppauksin, joita on vaikea ennakoida. Yliopistot kannustavat tekoälysovellusten käyttöön, mutta avoimesti ja vastuullisesti.
Vuoden Professori Ursula Schwabin mielestä työ on parhaimmillaan niinä hetkinä, kun saa tutkimuksen päätökseen, ja opettamisessa silloin, kun huomaa opiskelijoiden kehittyvän.
Itseä suurempi päämäärä luo työlle merkityksellisyyden kokemuksen, sanoo filosofian tohtori Suvi-Jonna Martikainen.
Vuonna 2024 käynnistyvä tohtorikoulutuspilotti tähtää koulutuksen laajaan kehittämiseen. Maan hallitus lupasi syyskuussa 2023 tohtorikoulutukseen tuntuvan lisärahoituksen.
An educational pilot focused on doctoral training, slated to begin next year, aims to develop education on a wide scope. In September, the Finnish government promised significant extra funding for doctoral training..
Tutkimuksen tekeminen globaalin etelän maissa vaatii monien käytäntöjen ja jopa tieteenalojen paradigmojen haastamista. Uudet eettiset ohjeet auttavat hankkeiden suunnittelussa.
Suomalaisten yliopistojen maisteriohjelmista iso osa on englanninkielisiä, ja pro gradu -tutkielmista tehdään englanniksi liki 40 prosenttia. Jos kehitys jatkuu, suomalaisen tieteen kieli on pian englanti, pelkää ministeriön asettama selvityshenkilö.
Tiedeyhteisön itsesääntelyyn pohjaavaa Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeistusta on ollut tapana päivittää kymmenen vuoden välein.
Vuoden tieteentekijä Tuija Saresma on laittanut itsensä likoon monta kertaa vihapuheen tutkimisen vuoksi. Usein hämmentävin seurauksin.
Vuoden Professori 2023 Aki Mikkola panostaa keskusteluihin, kansainvälisyyteen ja erehtymisen vapauteen. Tutkimuksen ja opettamisen jälki näkyy lukemattomissa koneissa ympäri Suomea.
Varovaisuudelle ja varmistelulle ei ole tilaa, jos aikoo hypätä tutkijasta yrittäjäksi, toteaa lääketieteellisten biomateriaalien tohtori Suvi Haimi.
Yrittäjyys on monelle akateemisten alojen ammattilaiselle kiinnostava vaihtoehto, mutta suhde ei ole aina ongelmaton.