Lämmintä kättä ja jaksuhalit vaan sinulle, opettaja ja tutkija

Työehtosopimuspaperissa on uunituoreet nimet alla. Ratkaisua vauhditti lakkopäivä, joka järjestettiin Tampereen yliopistossa. Helsingin yliopiston ja Turun yliopiston lakot eivät ehtineet toteutua.

Valtiosektori saavutti parin lakkoaallon jälkeen niin sanotun yleisen linjan mukaisen ratkaisun, ja kunta-ala neuvotteli yleisen linjan ylittävän palkkaohjelman jatkon. Yliopistosektorin palkkaratkaisu myötäilee yleistä linjaa. On selvää, että opettajat ja tutkijat ovat palkkakehityksensä ansainneet. Opetusalan yleiseen palkkatasoon nähden yliopistoissa ollaan kuitenkin kuopassa. Kutsumus ja tieteen tekemisen palo eivät lämmitä pitkään.

Työnantajapuoli on ollut eri yliopistojen rehtorien suilla blogisarjassaan kevään mittaan kovin huolissaan yliopistojen opetushenkilökunnan jaksamisesta. Tästä sietääkin olla huolissaan, mutta ehkä en osaa suhtautua samalla innokkuudella rehtorien tapaan siihen, että ratkaisuksi tarjotaan työaikamääräysten lopullista ajamista karille. Tässä mennään ehkä jopa yksittäisen esihenkilön mielivallan tasolle siinä, paljonko erilaisia työtehtäviä – erityisesti opetusta – on syntyvässä kokonaistyöajan raamissa. Edellä mainitussa blogisarjassa kuultaa läpi tavoite saada koneesta enemmän irti tehoja. Huolestuneesta jaksuhalista ei täyden opetuskuorman alla raatava opettaja paljoa kostu.

Työhyvinvointia ja työssä jaksamista voisi edistää se, että opettajilla ja tutkijoilla olisi suurempi autonomia omaan työhönsä, ja työllä olisi mielekkäät rajat. Jaksamista edistäisi myös se, että rajoista sovittaisiin yhdessä ja ne sinetöitäisiin sopimuksella, ja rajoja kunnioitettaisiin aina automaattisesti.

Vääjäämättä tulee uusia neuvottelukierroksia. Työnantajapuolella onkin vastattavanaan yliopistoissa työskentelevien opettajien ja tutkijoiden tehtävien vetovoimaisuus. Nyt on sovittu työaikakokeiluista, joiden sisältö ja toteutus jää nähtäväksi eri yliopistoissa ja niiden yksiköissä. Jos palkkakehitys jää jälkeen, ja työehtojen ja työolojen kurjistaminen on listalla joka kierroksella, ei pidä ihmetellä sitä, että muut sektorit voivat alkaa tuntua vetovoimaisemmilta. Yliopistolainen, liity liittoon! – vain joukossa on voimaa.

Luitko jo nämä?